Demenciával is aktívan otthon

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2020.06.30. 16:00

Küzdelem a demenciával

forrás: Alzheimer Association

Sokan azok közül, akik demenciával élnek vagy ezzel az állapottal együtt élő személyről gondoskodnak, jelentős időt töltenek otthonunkban. Az élettér beszűkülése az esetek nagy részében az aktivitás csökkenéséhez, a testmozgás elmaradásához vezethet. A testi és lelki jóllét fenntartásához ugyanakkor elengedhetetlen az aktív életmód megőrzése - természetesen hozzáigazítva a demenciában érintettek aktuális képességeihez.

A következő öt módszer segíthet abban, hogy könnyedebb formában biztosítsuk a testmozgást. 

 

1. Kertészkedés


Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van kertünk, rengeteg lehetőség adódik a testünk karbantartására; mindeközben pedig a mentális jóllétünkről is gondoskodunk. A demenciával élők számára megfelelő feladat a magok elültetése vagy a locsolás. A fizikailag jobb erőnlétűek számára akár a metszés vagy fűnyírás is alkalmas lehet, amennyiben ez nem jelent veszélyforrást. A sikerélmény mellett ráadásul a természettel való interakció az illatok és emlékek aktivizálása nyomán hozzáadott értéket képviselhet.

Ha nincsen hozzáférésünk egy kerthez, akkor is nevelhetünk növényeket az ablakpárkányon, vagy épp az ablakunkból kinézvén szemlélhetjük a természetet. Egy madáretetővel közel csalogathatjuk a környék élővilágát is.

 

2. Tánc


A táncolás remek szórakozás is amellett, hogy az egészségre is jótékony hatású. Keressünk olyan dalokat, amik mindig jókedvre derítenek, ezzel még a hangulatunkat is pozitívan befolyásoljuk. A táncot ráadásul könnyen alakíthatjuk a demenciával élő jelenlegi fizikai adottságaihoz, hiszen akár székben vagy kerekesszékben ülve is remekül lehet mozogni egy kellemes dal ritmusára.

 

3. Tornavideók


Amennyiben úgy találjuk, hogy egyedül nehezen kezdünk neki a mozgásnak, különféle tornavideók segítségét is igénybe vehetjük. Beszerezhetünk egy DVD-t vagy körbenézhetünk az interneten ingyenesen elérhető számtalan lehetőség között. Ide kattintva a mi válogatásunkat tekintheti meg a magyar nyelvű videók közül. Ma már szerencsére olyan hatalmas a kínálat, hogy minden fittségi szintre számos mozgásforma nyújt megoldást. Sőt, még arra is van lehetőség, hogy egy teljesen újfajta sportot sajátítsunk el így.
 

4. Otthoni sportok

Igen élvezetes és kreatív megoldás, ha az ismert és kedvelt sportokat megpróbáljuk az otthonunkban megtalálható tárgyakkal, szelídített formában űzni. Bowlingozhatunk például a folyosón műanyag palackokkal és egy gombóccá hajtogatott zoknival. Vagy épp videóhívás segítségével dartsozhatunk barátainkkal, mindenki az otthoni táblája előtt állva.

 

5. Csináld-magad edzés


Az otthoni torna során is használhatjuk a fantáziánkat és bevethetünk különböző tárgyakat a lakásunkban. A konzervekből például remek súlyzók lesznek, a harisnyanadrág felcsaphat gumiszalagnak, míg egy párna könnyen válhat boxzsákká.
Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy mind a saját, mind a demenciával élő személy biztonsága legyen elsődleges. Semmiképpen ne hagyjuk szerettünket magára olyan eszközzel, ami testi épségét veszélyeztetheti.