Öregedés - fiatalosan

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.06.21. 12:40

Megelőzés

forrás: Sentara

Az egészséges étkezés alapszabályai minden életkorban érvényesek. Az idő előrehaladtával azonban valamelyest változik, hogy melyik tápanyagból milyen mennyiségre van szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez. Ráadásul mindenki fizikai aktivitása, életmódja más és más, ami szintén kihatással van arra, milyen táplálkozási szabályokat érdemes követnie.

A kutatások mára már egyértelműen kimutatták, hogy a helyes étrend nem csak a szív- és érrendszert védi és óv meg a cukorbetegség kialakulásától, hanem az agy működésére is áldásos hatással bír.

Az Amerikai Tudományos Könyvtár adatai szerint azok a felnőttek, akik egészségesen étkeznek, a következő területeken is jól funkcionálnak:

  • Emlékezet
  • Érvelés
  • Több feladat párhuzamos végzése (multitasking)
  • Problémamegoldás
  • Tervezés

Az idősek esetében nem szabad elfelejteni, hogy a fogazat romlása és a rágási vagy nyelési nehézségek nagyban megváltoztathatják az ember étrendjét és ilyenkor könnyű beleszaladni abba, hogy valaki javarészt csak puha kenyeret és rizst fogyaszt, amivel drámaian lecsökkenhet egyes mikrotápanyagok jelenléte a szervezetünkben.

A friss zöldségekkel és gyümölcsökkel ráadásul az is nehézség, hogy rendszeresen el kell járni értük a boltba, ez pedig nem mindenki számára kivitelezhető egyszerűen – ahogy az elkészítsük is finommotorikai készségeket kíván meg.

Az Amerikai Ráktársaság ilyen helyzetekre azt javasolja, hogy célszerű kipróbálni a gyümölcspréseket, hiszen ezeket egyszerű használni és segítségükkel igen vitamindús gyümölcs- és zöldségleveket készíthetünk.

Az öregedés során a szomjúság érzete is lecsökken, ám a szervezet folyadékigénye továbbra is ugyanannyi, mint a fiatalabbak esetében. Éppen emiatt az idősek fokozottan veszélyeztetettek a kiszáradás szempontjából, ami pedig ronthatja az olyan állapotokat, mint a magas vérnyomás, agyi érrendszeri betegségek és más krónikus betegségek.

Ennek megelőzésére igyunk az egész nap során rendszeresen folyadékot és fogyasszunk leveseket is.

Az idő előrehaladtával napi kalóriaszükségletünk is csökken, ám továbbra is elengedhetetlen a kellő mennyiségű fehérje bevitele. Ez nem mindenki számára könnyű feladat. Az Amerikai Dietetikai Társaság a következőket ajánlja:

  • Keverjünk babféléket a salátánkba és rizsbe
  • Ahol lehetséges, ott tejjel helyettesítsük a vizet a receptekben
  • Keverjünk tejport a krumplipürébe, krémlevesekbe
  • Fogyasszunk tojást és alacsony zsírtartalmú sajtokat

Azt se feledjük el, hogy bizonyos ételfélék reakcióba léphetnek a gyógyszereinkkel. Ennek egyik legismertebb példája a grapefruit-lé, ami számos gyógyszer szedése mellett kerülendő. Ám bizonyos antidepresszánsok esetében is oda kell figyelnünk, ez esetben a tiraminbevitelre, ami a szalámiban, heringben, májban és alkoholban fordul elő, ezek ugyanis megemelhetik a vérnyomásunkat. Amennyiben pedig köszvényre szedünk gyógyszert, kiemelten figyeljünk a magas folyadékbevitelre és kerüljük az alkoholt.