„Még itt vagyok, még mindig én vagyok”

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.07.13. 13:30

Küzdelem a demenciával

forrás: BBC

Chris Higginsnél nemrégiben azonosították a demencia kezdeti stádiumát, miután a felesége azt tapasztalta, hogy megváltozott a viselkedése. A 62 éves észak-ír férfi tudja, hogy betegsége mivel jár: édesapja is Alzheimer-kórral élt.

Chris édesapjánál szintén fiatal korában állapították meg a demenciát - Chris úgy érzi, hogy ha valakinek nincs ilyen előzménye, azt igazán sokként érheti a diagnózis.

Úgy gondolja, hogy a demencia még mindig tabutémát jelent és a demenciával élő emberekről az a kép él a köztudatban, hogy gyakorlatilag láthatatlanok és az életük végén járnak. A férfi szerint az átlagembereknek kevés információja van a betegségről, ezért sztereotíp elképzelésekkel rendelkeznek.

Ezzel szemben Chris a koronavírus-járvány alatt online csoportokba és találkozókra járt, amiket az észak-ír Demencia Alapítvány szervezett.

Az intézmény elnöke, Claire Watson elmondta, hogy az átlagember azt hiheti, hogy egy demenciával élő nem képes új készségeket megtanulni vagy digitális technológiát használni. Ez azonban közel sincs így – ahogy saját példájuk is mutatja, sikerrel indították útjára online csoportjaikat a pandémia során.