Vitaminok az idősek igényeire szabva

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.04.11. 18:01

Küzdelem a demenciával

Megelőzés

forrás: Age UK

A legtöbbünk számára az egészséges étkezéssel elérhető az összes vitamin és ásványi anyag, ám ha valaki nem kellően kiegyensúlyozottan táplálkozik, szüksége lehet bizonyos nélkülözhetetlen vitaminok pótlására.

Arra azonban célszerű rendkívüli figyelmet fordítani, hogy bizonyos vitaminokat nem jó magas dózisban szedni; sőt, ha rendszeresen gyógyszereket szedünk, az ezekkel történő reakciókra is ügyelnünk kell.

Azt se feledjük el, hogy már csak azért sem érdemes rengeteg táplálékkiegészítőt fogyasztanunk, mert a szükséges szinten felül történő vitamin- és ásványianyag-pótlást a vesénk egyszerűen kiválasztja és a vizelettel együtt távozik szervezetünkből. Így feleslegesen költöttünk pénzt az adott szerre. 

Dr. Liz Green háziorvos azt ajánlja, hogy sose lépjük túl a címkén feltüntetett ajánlott napi adagot és szükség esetén beszéljünk is háziorvosunkkal a bevezetni kívánt vitaminokról. 

Ugyanakkor bizonyos esetekben nagyon is sokat segíthet, ha gondoskodunk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről. Különösképpen igaz ez idős korban. Na de melyek a leggyakrabban ajánlott kiegészítők? Az alábbiakban szakértők osztják meg tapasztalataikat a leglényegesebbekről.

 

D-vitamin


Testünk a legtöbb D-vitamint a bőrünket érő napfény hatására állítja elő, bár táplálkozásunkkal is rásegíthetünk: az olajos halak, a tojás, a margarin és a joghurt is tartalmaz D-vitamint. Az általános álláspont alapján azonban a 65 év felettiek java része nem visz be elegendő mennyiséget ebből a vitaminból, különösképpen, ha keveset tartózkodik napon.

A Brit Dietetikai Szövetség szóvivője, Priya Tew szerint az északi féltekén nem könnyű a megfelelő D-vitamin utánpótlásról gondoskodni kizárólag a napfény segítségével, ezért a nyugdíjas korosztály számára ajánlott napi 10 mikrogram D-vitamint szedni tabletta formájában, valamint napi 10-15 percet fényvédő használata mellett napon tartózkodni. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a napi 25 mikrogram D-vitamin bevitelt ne haladja meg a fogyasztásunk, az ugyanis már káros hatású is lehet.

 

Vas


A vas olyan esszenciális ásványi anyag, ami számos fontos szerepet tölt be a testben: ezek egyike az oxigént szállító vörösvértestek termelődésének elősegítése. Az étrendünkben a vörös húsok, hüvelyesek, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, zöld leveles zöldségek és szárított gyümölcsök tartalmaznak vasat.

Dr. Liz Green szerint az idősek esetében nem ajánlott a rutinszerű vaspótlás, hacsak nincs az adott személynek igazolt vashiánya, például, ha frissen operálták, vérszegény vagy vegán étrendet követ.

Arra is célszerű figyelni a háziorvos szerint, hogy az 50 év feletti korosztály körében a vashiány sokszor az első tünete lehet egy mögöttes betegségnek, azaz ilyen helyzetben mindenképpen további kivizsgálásokat érdemes kezdeményezni.

Priya Tew kiemeli, hogy a tea és kávé fogyasztása az étkezések során megakadályozhatja a vas felszívódását, ezért ezeket mellőzzük ilyenkor. Helyette érdemes egy kis pohár gyümölcslevet inni és ügyelni a megfelelő C-vitamin bevitelre is.

 

A cikksorozat második részében további, idősek számára ajánlott vitaminokat és ásványi anygaokat mutatunk be.