Demenciabarát változtatások otthonra

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2019.09.11. 08:04

Küzdelem a demenciával

forrás: BBC

Ha valaki idősek otthonába költözik, az részéről vagy családja oldaláról néha havonta jelentős anyagi áldozatot követelhet. Épp ezért a Loughborough University projektje során brit kutatók olyan mintaházat terveztek, amiben minden olyan szükséges változtatás megtalálható, amivel egy demenciával élő személy a lehető legtovább az otthonában maradhat.

 

A mintaházban kevés válaszfal található, hogy a nagy nyitott térben könnyebben lehessen tájékozódni. A sok ablaktól szintén világos és levegős hatású a lakás, ám nagy a kontraszt a falak, szegélyek és a padló színe között, hogy könnyebben lehessen tájékozódni a betegeknek. A szőnyegek világos színűek, mivel a demenciával élők a sötét színeket könnyen gödröknek, mélyedéseknek érzékelhetik. Mindezek mellett a lakás berendezése, a bútorok elhelyezkedése elősegíti a könnyű mozgást is egyik élettérből a másikba, hogy minél kevesebb tárgyat kelljen kerülgetni.

 

Emellett a mérnökök olyan speciális ablakokat terveztek, melyek maguktól kinyílnak, ha a hőmérséklet túl magasra szökik a lakásban. További biztonsági funkció, hogy a csapokon kék illetve piros színnel jelölik a víz hőmérsékletét, ezzel csökkentve a forrázás veszélyeit. A kapcsolók és konnektorok szemmagasságban találhatók, hogy a demenciával élők egyszerűbben beazonosíthassák azokat, valamint azt is, hogy a lakás melyik helyiségében is tartózkodnak. Az emlékezést segítik a lakás minden helyiségében elhelyezett fényképek is.