Beköltözött a természet az idősotthonba (képekkel)

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.12.17. 09:00

Gondoskodás

forrás: bbc

Az angol Jersey szigetén található idősotthon demenciaosztályát teljesen átalakította Joanne Creavey festőművész. A szürke falak helyett most már a természet képeiben gyönyörködhetnek a demenciaosztály lakói.

Joanne az egyik helyiséget tengerparti jelenettel festette meg. Az ápolók itt sirályhangokat játszhatnak le a lakóknak, hogy megidézzék a parti séták hangulatát.

Beköltözött a természet az idősotthonba (képekkel)

Egy másik szobát pedig tavaszi kertként álmodtak újra. A festőművész gyümölcsfa képével díszítette a falakat és az otthon személyzete szobanövényeket vett a helyiségbe, hogy a lakók megérinthessék a földet és a növényeket. A padlóra puha műfű került, ezzel is imitálva a természet közelségét.

A falakra festett képek segíthetnek majd a demenciával élőknek az ellazulásban és csökkenthetik pszichés nehézségeiket.

Az otthon igazgatója, Tracey Gentry elmondta, hogy mára már számtalan kutatás igazolta a nyugodt környezet pozitív hatását a lakók gyógyszerszükségletére és viselkedéses tüneteire nézve.

Beköltözött a természet az idősotthonba (képekkel)

Hozzáette, hogy az otthon megszépítésével az volt a céljuk, hogy olyan megnyugtató közösségi helyiségeket hozzanak létre, ahol biztonságos módon élvezhetik a demenciával élő lakók a természet és a tengerpart kellemes hatását.

Az otthonban azt is fontosnak tartják, hogy a demens lakók szabadon sétálhassanak, megtapasztalhassák a környezetüket és megérinthessenek dolgokat, ám ezt kontrollált, biztonságos keretek között tehessék.