Kézzelfogható szórakozás

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.09.16. 09:05

Gondoskodás

forrás: BBC

Az angliai Essex megye egy idősotthonában hatalmas tabletekkel gondoskodnak a lakók szórakozásáról. A 102 cm átmérőjű képernyő segítségével a demenciával élők is könnyedén tudnak játszani és kikapcsolódni.

A meglehetősen borsos árú, 4-5 ezer fontba kerülő (1,5-2 millió forintos) tableteket az állami egészségügy adományozta az idősotthonnak.  

Kézzelfogható szórakozás

A lakók a digitális eszközökkel olyan játékokat játszhatnak, mint a dominó vagy a szókereső, ám vannak, akik színezőként használják. Amikor pedig nem interaktív módon, hanem kikapcsolódásra szánják a készüléket, olyan megnyugtató videókat tudnak a nagy képernyőn nézni az idősek, mint a tenger alatti élet jelenetei. A dolgozók szerint az előrehaladott demenciával élő betegek számára ez a funkció különösen megnyugtató hatású.

Kézzelfogható szórakozás

Az idősotthon egyik dolgozója, Louise Simon szerint hihetetlen sok örömet okoz a lakóknak a szuperméretű digitális eszköz. Azon túl, hogy jótékonyan hat a hangulatra a játékkal töltött idő, az érintőképernyő segítségével még a testi és szellemi stimulációról is gondoskodnak.