Kapcsolatban a nagyszülőkkel, a távolból is

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.08.23. 09:00

Gondoskodás

forrás: The Conversation

Az izoláció és magány számos idős ember számára ismerős élmény. A koronavírus-járvány idején ez kifejezetten felerősödhet - azonban a jelenlegi helyzet pozitív hozadéka, hogy a fiatalabbak is saját bőrükön tapasztalják meg, milyen nehéz is elszigetelve élni. Ennek nyomán rengeteg olyan online lehetőség születik, amivel könnyebb kapcsolatban maradni szeretteinkkel és a világgal.

Gyakori, hogy a látogatóba érkező unokák kínálják fel a digitális kapcsolódás lehetőségeit és keresnek megoldást a nagyszülők helyzetére. A kutatások és a gyakorlati tapasztalat szerint is a Facebook a legkedveltebb az idősebbek körében, akik szeretnek híreket olvasni és képeket megosztani ezen a felületen. A közösségi média segítségével ráadásul közeli és távolabbi családtagokkal és ismerősökkel is kapcsolatban maradhatnak és értesülhetnek szeretteik életének eseményeiről.

Más vizsgálatok pedig arra mutattak rá, hogy az idősek számára a kommunikáció gyakorisága a döntő fontosságú; sokkal inkább, mint a minősége. Maga a tudat, hogy a családtagok és barátok törődnek velük, mindennél lényegesebb. 

Egy másik jelentős tapasztalat a WhatsApp csoportok népszerűségének terjedése: a személyes gondoskodás egyik elengedhetetlen terepévé kezd válni a digitális üzenetküldési platform. A matricák és rövid videók úgy tűnik, hogy az érett korosztályt is lenyűgözik és az idősek arról számolnak be, hogy az ilyen jellegű kommunikációt melegebbnek és érzelemtelibbnek élik meg, mint a pusztán írott szavakkal történő közléseket.

Ugyanakkor az is gyakori, hogy a fiatalabbak türelmetlenek, amikor meg kell tanítani az időseknek ezen digitális eszközök használatát és sokszor inkább maguk megcsinálják a lépéseket, minthogy megtanítsák arra a nagyszülőket-szülőket. Ezen a területen van még fejlődési lehetőségünk, kicsit több türelemmel sokkal hasznosabb képességeket tudunk átadni az idős hozzátartozóinknak.

Az idős korosztály a támogatás mellett autonómiára is vágyik: tanuljunk meg az általuk használt digitális kommunikációs módokhoz alkalmazkodni és innen építeni fel a készségeiket és bővíteni eszköztárukat. Amit viszont a legfontosabb megjegyeznünk, hogy nem az a lényeg, milyen médiumon keresztül kommunikálunk, hanem hogy ezt gyakran, érzelmileg gazdagon tegyük és legyünk elérhetőek szeretteink számára.