Az öltözködés kihívásai

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.06.24. 07:50

Gondoskodás

forrás: Alzheimer Ireland

A legtöbbünk számára privát tevékenységet jelent az öltözködés, aminek során saját magunk hozzuk meg a döntéseinket. 

Éppen ezért, ha a demenciával élő személynek szüksége van segítségre ebben a feladatban, szerencsés ezt finoman és érzékeny módon megtennünk. Amilyen sokáig csak lehetséges, támogassuk őt abban, hogy minél több választást hozzon önmagával kapcsolatban. Sokkal jobb kimenetre számíthatunk és a szerettünk is együttműködőbb lesz, ha a lehető legélvezetesebb módon hajtjuk végre ezt a teendőt.

Szinte magától értetődő, hogy ha demenciával élő személynek segítünk az öltözködésben, akkor erre kellő időt kell szánnunk, hogy ne érezze magát siettetve. Ez jó lehetőség arra, hogy kommunikáljuk vele, mit is csinálunk, lépésről lépésre.

A személyes döntéseket a következő módon tudjuk támogatni:

  • a ruhákat azok felvétele sorrendjében terítsük ki az ágyra
  • világos instrukciókat adjunk és emlékeztessük, melyik ruhadarab következik; vagy adjuk a kezébe
  • ha demenciával élő szerettünk egyedül él, címkézzük fel a fiókokat vagy állítsunk össze egy-egy öltözéket egy vállfára számára
  • kérdezzük meg a demenciával élőt arról, mit szeretne aznap felvenni
  • lehetőség szerint kevés, egyszerű opciót adjunk minden egyes választásnál
  • a ruhavásárlásnál legyen jelen a demenciával élő hozzátartozónk is és ő válassza ki, hogy milyen színű és stílusú ruhadarab tetszik nekiellenőrizzük a méretét, hiszen előfordulhat, hogy felszedett vagy leadott pár kilót anélkül, hogy észrevettük volna

Az öltözködést megelőzően győződjünk meg arról, hogy a szoba kellően meleg és kérjük meg a demenciával élőt, hogy menjen el mosdóba, mielőtt nekiállunk a feladatnak. Tanácsos a szerettünk rutinját követni, azaz ha megszokott egy sorrendet, amiben felveszi a ruháit, mi is ezt a sorrendet alkalmazzuk. Ha a segítsünk elutasításra talál, jobb, ha nem erőltetjük, hanem kicsit egyedül hagyjuk a demenciával élőt, hogy ne alakuljon ki felesleges feszültség. 

Végül azt se feledjük el, hogy sok demenciával élő személy nem tudja megfelelően közölni, ha melege van vagy fázik, ezért a leginkább a sok vékony réteg viselése célravezető, hiszen azt mindig tudjuk javasolni, hogy vegyen le egy réteget, ha melege lenne.