Egyperces szűrőtesztet fejlesztenek a demenciára

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.05.08. 06:00

A demenciáról

forrás: Medscape.com


Magyar kutatók eredményei alapján az emberi beszéd mindössze egyperces mintájának elemzésével már korán kiszűrhetőek lehetnek az enyhe szellemi hanyatlás jelei – ezzel pedig a demencia kialakulásának kockázata is jól felmérhető, ismerteti a Medscape tudományos szakportál.

 

Egyperces szűrőtesztet fejlesztenek a demenciára


Dr. Kálmán János és munkatársai a Szegedi Tudományegyetemen egy olyan automatizált beszédelemző tesztet fejlesztettek ki, ami egyszerű módszerekkel, a beszéd fonetikai és szemantikai jellemzőiből képes megállapítani, hogy valakinél jelen lehetnek-e a szellemi egészség hanyatlásának első jelei.
A kutatócsoport az eredményeiket a 32. Európai Pszichiátriai Kongesszuson ismertette nemrégiben.
A teszttel többek között mérik a beszéd tempóját, a beszéd közbeni hezitálást, valamint azt, hogy beszéd közben mennyi szünetet tart valaki. Mindezeket az információkat a program segítségével egy csupán egyperces felvételből is ki tudják nyerni.

Az eljárás egyik nagy előnye, hogy nem csupán magyarul működik, hanem a világ számos nyelvén elérhetővé lehet tenni: az eddigi tesztek angol és német beszélőkkel is pontosnak bizonyultak, most pedig spanyol anyanyelvűekkel tervezik a vizsgálatokat.

A kutató kiemelte, hogy az eljárással a demenciát nem lehet diagnosztizálni, azonban jól képes kiszűrni azokat a személyeket, akiknek magas a kockázatuk a szellemi hanyatlás kialakulására.
A tervek szerint az tesztből egy teljes mértékben távgyógyászati telefonos applikációt és számítógépes programot fognak kifejleszteni, amit minden érdeklődő letölthet az internetről vagy használhat az okostelefonja segítségével.