A zene erejével

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.04.25. 06:00

A demenciáról

forrás: BBC

A BBC riportot készített a Spitz jótékonysági szervezetről, akik élő zenét visznek az ápolási és idősotthonokba.

 

A zene erejével

 

Thom Rowlands, a jótékonysági szervezet vezetője elmondta, hogy céljuk valódi emberi kapcsolódást létrehozni a lakók és a zenészek között.
A náluk önkénteskedők között Nagy-Britannia legjobb muzsikusai vannak és ők járják az ápolási intézményeket és kórházakat. Az élő zene erejével igyekeznek a páciensek jóllétét fokozni és csökkenteni az elszigeteltségüket és magányukat.
John Chamen, a Bridgeside Lodge Care Home lakója úgy fogalmazott, hogy a zenétől egyszerűen jobban érzi magát, egy teljesen másik helyre kerül ilyenkor. Az otthon igazgatój,a Fatma Makalo hozzátette: korábban John nagyon visszahúzódó és magának való volt, ám a zenei alkalmak bevezetése óta teljesen kinyílt, és mindenkivel barátságossá vált. Szinte sosem válik meg a gitárjától és nagy örömet lel a mindennapi zenélésben.
A Spitz önkénteseként dolgozó Arthur Lea zenész szerint a kezdeményezés egyik csodája, hogy az otthonokban és kórházakban történő zenélésnek semmihez sem fogható meghittsége és mélysége van. Azt tapasztalja, hogy ezeken az alkalmakon a közönség szinte azonnal valahova máshova kerül, az emlékek szárnyán időben és térben valahol máshova repül el.