Egyszerre lett százéves a két szomszéd

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.04.15. 11:00

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: BBC

 

Angliában két idős hölgy, az egymás melletti házban lakó Josie Church és Anna Wallace-Hadrill egyazon napon lettek százévesek – írja a BBC.

 

Egyszerre lett százéves a két szomszéd

 


Immáron harminc éve él egymás szomszédságában Oxfordban a két asszony, akik mindketten április elsején ünnepelték családjuk és barátaik körében centenáriumukat. A brit sajtónak egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a kerek évfordulót jó mókának érezték akkor is, ha a nagy felfordulás kissé sok is volt nekik.

 

Egyszerre lett százéves a két szomszéd

 


A hölgyeket a helyi lakóközösség is felköszöntötte a neves napon, igazi utcai ünneplés kerekedett körülöttük, ahogy egyre több barátjuk és csodálójuk csatlakozott a nagy nap szervezéséhez.
A demenciával élő Anna a második világháborúban rádiószerelőként dolgozott a haditengerészet női szakaszában, majd később az Oxford szótár lexikográfusává vált. Századik születésnapja alkalmából a haditengerészet éremmel tüntette ki.

 

Egyszerre lett százéves a két szomszéd

 


Josie pedig végig ápolóként dolgozott – még a mai brit egészségügyi rendszert megelőző időkben kezdett, amikor fizetni kellett az egészségügyi ellátásért.
Elmondta, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát azért, hogy ilyen nagyszerű emberek veszik körül a mindennapokban, ahol a helyi lakóközösség tagjai mind rendkívül barátságosak.
Amikor a hosszú élet titkáról kérdezték, azt válaszolta, hogy neki nincs ilyen titka – inkább csak mindig a következő napra és következő dologra fókuszált és így haladt előre az életében.