A lakás is árulkodik a demenciáról

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.03.31. 07:00

A demenciáról

forrás: Daily Record

 

A demencia szakértői szerint nem csupán egy személy viselkedése, hanem otthonának bizonyos jellegzetességei is árulkodhatnak a szellemi hanyatlásról – írja a Daily Record.
Már a demencia egészen korai szakaszában előfordulhat, hogy az ezzel az állapottal élő személyek eltévednek saját otthonukban vagy megzavarodnak annak beosztásával kapcsolatban. 

 

A lakás is árulkodik a demenciáról

 

Megesik, hogy ilyenkor a személy rossz szobába megy be vagy rossz folyosón sétál végig, mielőtt észreveszi a tévesztést – vagy az is előfordulhat, hogy fel sem tűnik számára mindez.
Egy másik tipikus jelenség demenciában a tárgyak lelőhelyeinek elfelejtése. 
Mivel a demencia eltérőképpen érinti a rövid- és a hosszú távú memóriát, ezért lehetnek, akik a gyermekkori otthonukra jól emlékeznek és ezt keverik össze jelenlegi lakóhelyükkel, ami komoly zavarodottságérzéshez vezet. Érdemes ilyenkor beszélgetni a demenciával élő személlyel erről a gyermekkori otthonról, és hogy ez mit is jelentett a számára – bizonyos esetekben ezzel sikerül a múlthoz kötni az emléket.

A szakértők azt is javasolják, hogy legyen a demenciával élő személy otthonában jól látható helyen kirakva egy kép a jelenlegi lakóhelyről és a személy lakcímét is írjuk ki.
Az egyik korai jel, aminek segítségével a lehető leghamarabb felfedezhető lehet a demencia – ezáltal pedig a lehető legtöbb kezelési lehetőség elérhetővé válik - szintén az otthonhoz köthető. Sokunkra jellemző, hogy időnként nem találunk valamit a lakásban. Az azonban már kifejezetten a demencia egyik tipikus jele, hogy a betegek szokatlan helyre teszik tárgyaikat: például a szemüveget a fagyasztóba vagy a karórát a cukortartóba. Szintén igen gyakori, hogy a demenciával élő személy eltéved a saját utcájában vagy olyan egyszerű és mindennapi tevékenységek kivitelezésében bizonytalanodik el, mint a főzés vagy felöltözés.