Szellemi hanyatláshoz vezethet az elszegényedés

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.03.23. 06:00

A demenciáról

forrás: National Institut of Aging

Az időskori hirtelen elszegényedés sokkja - azaz amikor valaki hirtelen elveszíti az összes vagyona legalább 75 százalékát – egyes kultúrákban összefüggésbe hozható a szellemi hanyatlással – derült ki az amerikai Nemzeti Öregedési Intézet által végzett felmérésből. 
Ismert összefüggés, hogy az anyagi helyzet és az időskori szellemi állapot között bizonyos fokú kapcsolat van – a rosszabb társadalmi és anyagi helyzetű személyeknél nagyobb arányban van jelen időskori szellemi hanyatlás. 

Eddig azonban még nem vizsgálták, hogyan hat az elszegényedés okozta sokk a szellemi működésre. Ennek körüljárására végzett kutatást a michigani egyetem, három másik ország (Mexikó, Kína és Anglia) partnervizsgálataival összefogva.

Összesen 9465 olyan résztvevőtől gyűjtöttek adatokat, akik a vizsgálat idején betöltötték 65. életévüket. Az időskori szellemi funkciók felmérése mellett azt is megkérdezték, hogy a válaszadó elveszítette-e valaha a vagyona java részét, minimum 75 százalékát. Eredményeik alapján Amerikában és Kínában azok a személyek, akik hirtelen, sokkszerűen szegényedtek el, később rosszabb szellemi működéssel voltak jellemzhetőek, mint akik nem éltek át hasonlót. Ez az összefüggés azonban nem bizonyult igaznak az angol és mexikói mintákban – aminek a hátterében fontos társadalmi és kulturális különbségeket gyanítanak a kutatók.

A vizsgálat arra mutat rá, hogy a negatív anyagi megrázkódtatás kockázati tényező lehet a szellemi hanyatlás szempontjából. Mindez arra enged következtetni, hogy fontos szerepe van az állami szociálpolitikának és az egyén szociális védőhálójának a negatív hatások kivédésében – a tudósok szerint a jövőben elengedhetetlen annak meghatározása, hogy pontosan milyen tényezők is számíthatnak a leginkább az egyén jólléte szempontjából.