A jóga is védi az agyat az öregedéstől

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.03.17. 06:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Science Daily

Egy friss kutatás eredményei szerint a jóga egyik típusa különösen hatékony lehet az idősebb nők körében az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében – számol be róla a Science Daily. 
A Kaliforniai Egyetemen tizenöt éve folyó vizsgálatsorozatban a jóga és a hagyományos memóriajavító technikák szerepét vizsgálják a szellemi hanyatlás enyhítésében és a demencia megelőzésében. Egyik legfrissebb kutatásuk eredményeit a Translational Psychiatry című szakfolyóiratban tették közzé nemrégiben. 

 

A jóga is védi az agyat az öregedéstől


A dr. Helen Lavretsky pszichiáter vezetésével végzett vizsgálat fókuszában az úgynevezett Kundalini jóga hatása állt a menopauzában lévő nők szellemi teljesítményére. Ez a jógatípus a testhelyzetek helyett nagyobb figyelmet fordít a légzőgyakorlatokra és meditációra.
A nőknek ugyanis kétszer nagyobb a kockázatuk arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki náluk: ennek okai között olyan tényezők szerepelnek, mint a várható hosszabb élettartam, a változókorban megváltozó ösztrogénszint, valamint bizonyos genetikai jellemzők is.

Az új kutatásban olyan ötven év feletti hölgyek vettek részt, akiknek szív- és érrendszeri kockázati tényezőik mellett emlékezeti nehézségeik is voltak. 
A nők egyik csoportja tizenkét héten keresztül hetente egyszer Kundalini-jógaórán vett reszt, míg a másik csoport ugyanilyen időtartamban emlékezetjavító tréningre járt.
Ezt követően a kutatók felmérték a résztvevők szellemi teljesítményét, emlékezetét, depressziójuk és szorongásuk szintjét, majd a tesztelést megismételték újabb három hónap elteltével. 
Mindemellett vérvizsgálatot is végeztek a résztvevőkkel – ezek segítségével az öregedés genetikai meghatározóiról és az Alzheimer-kórral többször összefüggésbe hozott gyulladásos folyamatokról alkottak képet. 

Az eredmények szerint bizonyos területeken a Kundalini jógán résztvevő hölgyek jobban teljesítettek, mint a memóriatréningre járó társaik. Ezek közé olyan tényezők tartoztak, mint a szubjektív memóriaproblémák, az agy egyes területeinek hanyatlásának mértéke, a stresszel kapcsolatos emlékekért felelős agyterület, a hippocampus idegsejtjei közötti kacsolatok előnyös változásai, valamint bizonyos gyulladáscsökkentő és öregedésgátló genetikai változások.

A vizsgálatot vezető dr. Lavretsky szerint mindez jól példázza a jóga erejét a stressz csökkentésében, az agy egészségének fokozásában és a gyulladáscsökkentésben – azaz az Alzheimer-kór egyes kockázati tényezőinek enyhítésében.
A memóriatréningben részesülők esetében is megfigyeltek ugyanakkor előnyös változásokat, mégpedig a hosszútávú emlékezet terén.
Mindez pedig arra utal, hogy a jóga ötvözésa hagyományos emlékezetjavító gyakorlatokkal igen hatékony lehet az idősebb nők szellemi egészségének megóvásában és a demencia megelőzésében.