Empátiaruha segít a demencia megértésében

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.03.11. 17:00

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: BBC

Empátiaruha használatával bújhatnak bele egy demenciával élő személy bőrébe a képzésük során a betegekről gondoskodó ápolók Angliában – számol be róla a BBC.

 

Empátiaruha segít a demencia megértésében

 

A speciális öltözetben súlyokkal nehezítik a mozgást, szemüveg torzítja a látást és a kéz remegését imitáló kesztyűket is hordaniuk kell a tréningen résztvevőknek. Így saját magukon tapasztalhatják meg a demenciával járó változásokat a betegekről a jövőben gondoskodó ápolók.
A bokára rögzített súlyok és térdvédők komolyan beszűkítik a mozgásteret és lelassítják a viselő mozgását, míg a színezett lencséjű szemüveg korlátozza a perifériás látást és megváltoztatja körülötte a színeket is. A remegő kesztyűk miatt pedig a mozgáskoordináció teljesen szétzilálódik – magyarázza az idősotthon vezetője, aki szerint az eszköz nagyon komoly empátiás áttörést képes elérni.

Az öltözékhez tartozik továbbá egy fejhallgató, ami folyamatos fülzúgást imitál, valamint egy nyakmerevítő is, aminek viselésével megtapasztalható a nyak mozgástartományának beszűkülése is.

A bristoli idősotthonban frissen kezdő egyik munkavállaló úgy számolt be az élményről, miszerint szomorúnak és elveszettnek érezte magát az öltözék viselése során és rendkívül frusztrálttá is vált – többször fel akarta adni a feladatokat.

 

Empátiaruha segít a demencia megértésében

 

A képzéseket vezető Emma Cording hozzátette, hogy a résztvevők számára sokszor igen meghatározó élményt jelent a perpektívaváltás: megtapasztalják a mobilitásuk, erejük, érzékelésük elveszítését és az ezzel járó komoly stresszt.

Kiemelte, hogy a tapasztalat kellemetlensége ugyanakkor rendkívül sok pozitívumot hoz a demenciával élőkkel folytatott munkájukba: nagy segítséget jelent a betegek iránt érzett empátia fokozásában.

Úgy látják, hogy azok az ápolóik, akik saját maguk tapasztalták meg a demenciával járó testi változásokat és annak érzelmi következményeit, sokkal gyakrabban állnak meg és gondolkodnak el arról, hogy a lakóik vajon hogyan éreznek egy-egy dolgoggal kapcsolatban és miképpen lehet őket a leghatékonyabban támogatni.