Hogyan lehetséges az Alzheimer-kór átadása?

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.02.23. 06:00

A demenciáról

forrás: The Week

Teljesen meglepő és az eddigi tudásunkkal ellentétes felfedezésre jutott egy kutatócsoport – számol be róla a The Week.

 

Hogyan lehetséges az Alzheimer-kór átadása?


A Nature Medicine tudományos szakfolyóiratban megjelent publikáció szerint egy, az 1980-as években visszavont ritka orvosi kezelés során az alanyok megfertőződhettek az Alzheimer-kórral.
Összesen nyolc olyan személyről van tudásunk, akik gyermekként estek át a beavatkozáson és a későbbiekben ennek nyomán alakult ki náluk Alzheimer-kór.

A szerzők szerint a betegek szervezetébe egy olyan „zsivány fehérje” került a kezelés során, ami demenciát okoz. Az eljárásban ugyanis a kezelésben résztvevő gyermekek olyan növekedési hormont (c-hGH-t) kaptak, amit elhunyt személyek agyából nyertek ki.

Az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható nyolc esetnél azonban sokkal nagyobb összesen azok száma, akik hormonkezelésük során c-hGH-t kaptak: az 1950-as és 80-as évek között összesen 1848 személyről beszélünk. Ezen résztvevők egy része a Creutzfeldt-Jakob-kór nevű degeneratív agyi betegségben hunyt el, mivel a hormoninfúziókban olyan fertőző fehérjék is megtalálhatók voltak, mint az úgynevezett prionok, amik súlyos károsodásokat okoznak az agyban.

Az új eredmények pedig arra mutatnak rá, hogy a két betegség között párhuzamok lehetnek. A publikációban szereplő nyolc személy közül senkinél nem állapítottak meg Creutzfeldt-Jakob betegséget, ám öt esetben a tünetek megegyeztek a korai Alzheimer-kóréval. 

Ugyanakkor az Alzheimer-kórról – aminek során az agysejtekben és azok körül abnormális fehérjelerakódások keletkeznek - eddig nem gondolta úgy a tudomány, hogy fertőző volna. Prof. John Colinge, a University College London professzora ki is emeli, hogy nem arról van szó, hogy a betegség átadható volna a vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzések analógiájára. 
Inkább arról van szó, hogy az Alzheimeres betegeknél a betegséget okozó fehérjemagok átadása egy nagyon speciális orvosi kontextusban valósult meg. Habár elvi lehetőség van arra, hogy ez megismétlődjön, a tudomány ma már sok mindent meg tud tenni ennek megelőzése érdekében.

Dr Richard Oakley, a brit Alzheimer Társaság kutatási és innovációs vezetője kiemelte, hogy ezt a fajta hormonkezelést 1985 óta nem alkalmazzák és a nagyközönségnek nincs oka hasonlótól tartania.

Ráadásul még az sem teljesen biztos, hogy a fertőzött növekedési hormon okozta volna az Alzheimer-kórt. Az is lehetséges, hogy a hormonkezelést szükségessé tevő gyermekbetegségek vagy az ezekre alkalmazott más kezelések, például sugárkezelés járult hozzá a későbbi Alzheimer-kór kialakulásához.

Az eddigi eredmények ugyanakkor nagyon fontosak a demencia megértésében. Nem csupán a további fertőzések elkerülését teszik ugyanis lehetővé, hanem akár azzal kapcsolatban is hasznosak lehetnek, hogy közelebb kerüljünk egy esetleges gyógymódhoz – hiszen érdekes adalékot szolgáltattak arról, hogy az amyloid fehérje darabkái miként tudnak terjedni az agyban.