Emlékezés filmes relikviákkal

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.02.16. 06:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: BBC News


Ha a demenciaellátás élvonalából szeretnénk kreatív példákat kapni, érdemes megnézni, mit is csinálnak Nagy-Britanniában. A BBC most például egy exeteri kulturális központ izgalmas programjáról számolt be.

 

Emlékezés filmes relikviákkal

 

A Sycamore Centre havi memórianapjain ezúttal a Bill Douglas Mozimúzeum tárgyai és régi magazinok segítségével elevenítették fel az idősek mozgóképes emlékeit. A múzeumban egyébként 90 ezer mozis emléket őriztek meg az utókornak.
A rendezvénysorozat célja, hogy javítsa a demenciával élők jóllétét és serkentse gondolkodásukat.

Az egyik rendszeres résztvevő, Jeanette Barker kifejtette, milyen jól is érzi magát az összejövetelek után. Az idős nő egyedül él, ezért a program társas elfoglaltságot is jelent számára. Úgy érzi, enyhít a férje elveszítését követő magányán az, hogy itt mindenkivel tud egy jót beszélgetni.

Phil Wickham, a mozimúzeum kurátora elmondta, hogy elhozták a múzeumi kollekciójuk egy részét erre a foglalkozásra, ahol ezen tárgyak segítségével szeretnék elősegíteni az idősek emlékeinek felidézését és a beszélgetés elindulását a résztvevők között. Ám emellett annak is nagyon örülnek, ha a tematikától függetlenül az idősek jól érzik magukat a csoportban és élvezik a filmes relikviák felfedezését.

Az exeteri Age UK szervezet elnöke, Niki Flynn úgy nyilatkozott, miszerint minden kliensüknek ajánlja a foglalkozásokat. Az Egyesült Királyságban ugyanis a spontán kórházi beutalások 42 százaléka demenciához fűződik és az állapot az egyik vezető halálok az országban. Ezért pedig különösen fontos, hogy a demenciával diagnosztizált személyek a lehető legjobb életet élhessék – a szellemi stimuláció pedig ennek fontos részét képezi.