Apró eszköz fontos szerepben

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.01.23. 06:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Alzheimer's Research UK


Egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a hallás romlása összefüggésbe hozható a demenciával. Most egy nagyléptékű, több mint félmillió fős vizsgálat támasztotta alá, hogy a hallókészülék használata segíthet elodázni az állapot kialakulását – írja az Alzheimers Research UK.

A JAMA tudományos szakfolyóirat fül-orr-gégészeti lapjában megjelent közlemény szerint a hallásromlás 7 százalékkal nagyobb kockázatot jelentett a résztvevőknél a demencia kialakulását tekintve. Különösen igaz volt ez azon személyek esetében, akiknek ugyan szükségük lett volna hallókészülék alkalmazására, ám nem használták az eszközt – szemben azokkal, akik hordták a halláskorrekciós készüléküket.

Az Alzheimer’s Research UK klinikai kutatási igazgatója, Dr. Leah Mursaleen úgy kommentálta a vizsgálatot, mint ami meggyőzően járul hozzá ahhoz az ismeretanyaghoz, miszerint a hallás elveszítése növeli a demencia kialakulásának esélyét. Ennek ismerete azonban arra is lehetőséget ad, hogy a demenciák egy részét megelőzzük, ha a kialakult hallásromlás esetén hallókészüléket alkalmazunk.

A szakemnber kiemelte, hogy sem a demencia, sem a hallás elveszítése nem képezi részét a nominális öregedésnek, és mindkét állapot esetében rendkívül fontos a korai beavatkozás. A rendszeres hallásvizsgálattal már a hallás romlásának kezdetén azonosíthatjuk a problémákat és minél hamarabb lépünk, annál nagyobb esélyünk arra, hogy elodázzuk vagy lassítsuk a demencia kailakulását.