Négylábú barátainkkal a magány ellen

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.01.16. 06:50

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Euronews.com


Egy friss kutatás szerint segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást az egyedülálló idősek körében a háziállat tartása – számol be róla a Euronews.
Brit tudósok vizsgálata arra az összefüggésre világított rá, miszerint a kutyákról és egyéb négylábú kedvenceinkről történő gondoskodás csökkenti az emlékezeti folyamatok romlását azokhoz képest, akiknek nincsenek otthon háziállataik. Ez az összefüggés még akkor is fennállt, amikor a magányosan élő, de valamilyen állatot tartó időseket olyanokkal hasonlították össze, akik más emberekkel éltek együtt.
Mindez arra mutat rá, hogy a háziállatok jó alternatívát jelenthetnek azoknak az időseknek, akik egyébként kevés társas interakcióban részesülnek – például azért, mert elveszítették házastársukat vagy más hozzátartozójukat.

A JAMA Neurology tudományos szakfolyóiratban megjelent publikáció szerzői közel egy évtizeden át követtek 7945, ötven év feletti brit felnőttet. Ez idő alatt évente felmérték és összehasonlították a háziállatot tartó és nem tartó résztvevők szellemi képességeit és ezek hanyatlásának mértékét.
Az alkalmazott tesztek között olyanok szerepeltek, mint az adott idő alatt a lehető legtöbb állat megnevezése, illetve egy több szóból álló lista visszamondása azonnali és késleltetett felidézés mellett. Ezekkel a verbális memóriát és fluenciát, két időskorban is rendkívül fontos képességet mértek fel.

Eredményeik szerint a legnagyobb fokú szellemi hanyatlást a magányosan élők körében tapasztalták. Ha azonban valaki legalább egy háziállatról gondoskodott, az jelentősen csökkentette ennek a negatív jelenségnek a mértékét.

A tanulmány első szerzője, dr. Yanzhi Li szerint a magányosság a szellemi hanyatlás igen fontos kockázati tényezője, amin enyhíthet a házi kedvenc jelenléte. Kiemelte, hogy amikor olyan állattartókat hasonlítottak össze, akik egyedül, illetve másokkal éltek, az egyedül élők körében nem tapasztaltak nagyobb mértékű hanyatlást a verbális memóriában és fluenciában. Mindez pedig arra utalhat, hogy a kis kedvencek jelenléte akár teljes egészében is ellensúlyozhatja a magány negatív hatásait. 

Ez az összefüggés különösen jelentős annak fényében, hogy egy, szintén a közelmúltban napvilágot látott vizsgálat alátámasztotta, miszerint a társas izoláció a korai demencia egyik fontos kockázati tényezőjét jelenti – szemben a korábbi feltételezéssel, miszerint ez a demenciatípus teljesen genetikai alapokon nyugodna.