Télen is biztonságban

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2024.01.08. 16:20

A demenciáról

forrás: Alzheimer's Society

A tél különösen nehéz időszak lehet a demenciával élők számára. A hideg időjárás speciális kihívásokat jelenthet és átmenetileg még ronthatja is a tüneteket. A brit Alzheimer Társaság hét tippet osztott meg a demenciával élők támogatásáról az évszakban.

1.    A kulcs a réteges öltözködés 

A demenciával élők nem mindig emlékeznek rá, hogy kellően melegen öltözzenek fel télen, ezért szerencsés, ha ezt mi magunk ellenőrizzük. A réteges ruházkodás és az olyan természetes anyagok alkalmazása, mint a gyapjú, pamut és flannel, kulcsfontosságú a komfortérzet biztosításában.
Jó ha tudjuk, hogy szabad téren a fej és a nyak az a terület, ahol a legtöbb hőt veszítjük, így a sapka és a sál különösen lényeges - ahogy a kesztyű is segít a kezek melegen tartásában. Havas vagy jeges időben pedig elengedhetetlen olyan cipőt hordani, aminek csúszásmentes a talpa.  

2.    Legyen meleg a szobában
Napközben tartsuk 20 fok körül a hőmérsékletet abban a szobában, ahol a demenciával élő idős tartózkodik. A fűtés bekapcsolása mellett jó szolgálatot tesz a huzatmentesítés, a termofüggönyök és a tető szigetelése, ahogy az is szerencsés, ha mindig van a közelben egy takaró. Éjszakára segíthet a forró vizes palack vagy egy modern, biztonságos elektromos takaró is.

3.    A rendszeres mozgás is segít
Ösztönözzük szerettünket rendszeres testmozgásra, ezzel ugyanis serkenti a vérkeringését és elősegíti az ideális hőháztartás kialakítását. Szerencsés, ha minden órában mozog egy kicsit. Amennyiben a séta mozgásszervi okokból vagy az időjárás miatt nem lehetséges, már az is jó, ha a demenciával élő idős megmozgatja karjait-lábait, vagy akár csak a lábujjait.

4.    Használjuk ki a természetes fényt
A téli sötét nagyban hozzájárul a szorongás, zavartság és akár a depresszió felerősödéséhez is. Ezt ellensúlyozhatjuk azzal, hogy amikor csak mód nyílik rá, igyekszünk a lehető legtöbb természetes fényhez hozzájutni. Akár egy rövid séta, akár pár perc üldögélés a kertben – mindenképpen hozzájárultunk a jobb hangulat fenntartásához.
Otthon – amennyire csak lehetséges  – a függönyöket húzzuk el nappalra. Akár a bútorokat is úgy rendezhetjük, hogy a demenciával élő személy egy ablak közelében ülhessen. Amikor pedig kezd besötétedni, a zavartság elkerülése érdekében ajánlott mihamarabb felkapcsolni a lámpákat. 
5. Tartsuk a rutint
A megszokott napi ritmus felborulása sok demenciával élő személynél zavartsághoz és agitáltsághoz vezet. Ezért ha valamilyen okból változtatnunk kell a megszokott rutinon (például a délutáni alvás idején, mert a rövidebb nappalok miatt a séta ideje is változik), akkor azt tanácsos lassan és fokozatosan tennünk.
6. Csak óvatosan
A havas és jeges időjárás mindenki számára tartogat kihívásokat, különösen így van ez demenciában. Az érintettek észlelési jellegzetességei miatt például nehezebben vehetik észre a lefagyott útszakaszokat vagy problémás lehet annak megértése, hogy a hótól a felületek fokozottan csúsznak.
Ha sétálni megyünk a demenciával élő szerettünkkel, legyünk kifejezetten körültekintőek és lassan, kis lépésekben haladjunk.

7. Rendszeresen együnk-igyunk
A testünk melegen tartása sok energiát használ fel, a jól befűtött lakásban pedig emelkedhet a kiszáradás kockázata. Épp ezért nagyon fontos, hogy a demenciával élő személy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon és rendesen egyen télen.
A napközbeni csipegetés segít fenntartani az energiaszintet, míg a meleg italok a kellemes testhőmérséklethez járulnak hozzá. Ugyanakkor kerülendő az alkohol fogyasztása, mert bár meleg érzést okoz, de valójában elvonhatja a hőt a létfontosságú szervektől.
7 ways to support a person with dementia in cold weather