A demenciával élők karácsonyáról

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.12.20. 14:00

A demenciáról

forrás: Dementia UK

A karácsony a legtöbb családban igen sok érzelemmel telítődött ünnep – kiváltképp igaz ez akkor, ha demenciával élő szerettünkről gondoskodunk. A Dementia UK jótékonysági szervezet tizenkét ötletet osztott meg, amivel demenciabaráttá tehetjük az ünnepeket.

1.    Tervezzünk előre!
A karácsonyi időszakban rövidebb nyitva tartási időre vagy teljes leállásra számíthatunk a patikákban, rendelőkben, boltokban, fogorvosnál és a mentálhigiénés ellátásban, ezért érdemes mindent előre megszerveznünk.
Vásároljunk be, váltsunk ki minden fontos receptet és ha jár hozzánk háziápoló, azt is tervezzük meg erre az időszakra. Tanácsos az ügyeleti telefonszámokat is kikeresni, hogy felkészülthnek érezhessük magunkat minden helyzetre.
Ha pedig családnál vagy barátoknál látogatóban töltjük a karácsonyt, jó ha idejekorán bepakolunk, hogy ellenőrizhessük, minden fontos dolog nálunk van-e.

2.    Kerüljük a meglepetéseket!
Ha családtagokkal vagy barátainkkal ünneplünk, fontos, hogy mindenki tudja előre, hogy szerettünk demenciával él. Amennyiben egyszerűbb, annyit is elég mondanunk, hogy memóriaproblémái vannak a hozzátartozónknak. 
Ha olyan ismerősökel-csalátagokkaltalálkozunk, akik már rég látták demenciával élő hozzátartozónkat, mondjuk el nekik, milyen változásokra számíthatnak nála.
A demenciával élő személyt pedig érdemes bevonnunk a tervezésbe és minden esemény előtt átbeszélni, hogy hol leszünk, mi fog történni és kik lesznek jelen. Figyeljünk arra, hogy ne terheljük meg túlzottan sok döntési helyzettel vagy elvárással, mert vannak, akiknek ez nehézségeket okoz.

3.    Tervezzünk étellel-itallal!
Igyekezzünk a szerettünk szokásos étrendjét követni és olyan fogásokat kínálni, amiket szeret. Ha nincs nagy étvágya, maradjunk a kisebb adagoknál és magyarázzuk el, mi van a tányérjukon. Vendégségben is hasznos, ha diszkréten kínálunk segítséget, amennyiben erre szükség mutatkozik.
Az alkoholfogyasztás esetében feltétlenül tartsuk szem előtt a mértéket, hiszen egyes gyógyszerek hatását módosíthatja az alkohol. Erről előre beszélhetünk orvosunkkal vagy a patikussal, hiszen előfordulhat, hogy alkoholmentes sört vagy bort tanácsos inkább kínálnunk.

4.    Magunkra is figyeljünk oda!
A karácsony különösen nehéz időszak lehet, ha egyedül töltjük – ha például szerettünk idősek otthonában él vagy hanemrégiben veszítettük őt el. Fontos, hogy legyünk jók magunkhoz, adjunk időt az érzelmeink feldolgozására. Töltsük úgy az ünnepeket, ahogy arra éppen szükségünk van. Lehetséges, hogy idén nem akarunk ünnepelni, vagy éppenhogy fordítva: családunkkal, barátainkkal szeretnénk lenni. Kövessük az érzéseinket ebben döntésben.

5.    Kerüljük a túlstimulációt!
A demenciával élők számára jelentős stimulációt jelenthet egy családi ünnep összes látványa és hangja. Ha van rá mód, igyekezzünk csökkenteni a zajokat, lehalkítani a zenét és kikapcsolni a tévét, ha beszélgetünk.
A gyerekek nagy örömet jelentenek, ám mindenképp érdemes monitoroznunk, hogy a demenciával élő szerettünk mennyi időt tölt a látogatókkal és közbeavatkozni, ha úgy látjuk, hogy  elfáradt.
Legyenek a tevékenységek rövidek, tartsunk félóránként szünetet, és szerencsés, ha van egy csendes szoba, ahova el lehet vonulni kicsit pihenni.

6.    Tartsuk a rutint!
A rutin és napi ritmus megnyugtatóan hat a demenciával élőkre, ezért ajánlott megtartani ezekből valamennyit még akkor is, ha nem otthon töltjük az ünnepeket. Legyen szó akár a reggeli felkelés időpontjáról, az ágyban kávézásról vagy épp a kedvenc tévéműsorról, érdemes támogatni ezeket a rutinokat.

7.    Találjunk ki érdekes tevékenységeket!
Próbáljunk olyan elfoglaltságot kitalálni, ami leköti a demenciával élők figyelmét, vagy épp mozgósítja emlékeiket. Ilyen lehet például egy emlékkönyv elkészítése a régi családi karácsonyi fotók felhasználásával vagy gyerekkori karácsonyi dalok éneklése.

8.    Keressünk támogatást a környéken
Nézzünk körül a lakóhelyünkön, hogy van-e az ünnepi időszakban valamilyen támogató közösségi program. Mivel a karácsony sokak számára magányos ünnep, ezért több szervezet is szokott ilyenkor közös ünnepléseket, ingyenes műsorokat szervezni. Sokak számára nagyon jó érzés ilyenkor hasonló cipőben járó sorstársaikkal találkozni.

9.    Csak szépen lassan
Ne szervezzünk túl sok dolgot az ünnepekre – inkább hagyjuk meg a demenciával élő szerettünknek, hogy a saját tempójában élvezhesse ki ezeket a napokat. Ha a hozzátartozónknak szüksége van rá, engedjük az ebéd utáni sziesztát és ha a nap végén haza kell még mennünk, azt ne hagyjuk túl későre. Ha már besötétedik, mire hazaérünk, nagyobb a veszélye annak, hogy szerettünk zavarttá és agitálttá válik.

10.    Gyakoroljunk előre
Ha demenciával élő idős rokonunk ápolási intézményben lakik, az ünnepek előtt próbáljuk ki párszor a hazahozatalát, hogy lássuk, reális-e a tervünk. Mindenképp vonjuk be ebbe az ápolókat is, és kérjünk tőlük tanácsot a lebonyolításhoz.
Ha attól tartunk, hogy a szerettünk majd nem akar visszamenni az otthonba, fogalmazzunk úgy, hogy “haza kell mennünk” ahelyett, hogy azt mondjuk “haza kell menned”. Ha együtt csinálunk mindent, az csökkenti a demenciával élők félelmét és szorongását a helyzettel kapcsolatban.
Amint visszaértünk az otthonba, menjünk be szerettünkkel és legyen előre kitalálva valamilyen aktivitás: például az ápolóknak megmutathatják a kapott ajándékot vagy közösen megihatnak egy teát. Kérjük meg a személyzetet, hogy legyenek ott, amikor visszamennek és segítsenek elterelni a demenciával élő figyelmét.

11.    Vonjuk be a szerettünket!
Amennyiben lehetséges, a készülődésben is kapjon szerepet demenciával élő hozzátartozónk. Segíthet például az ajándékok becsomagolásában, a fa díszítésében, az asztal megterítésében vagy a krumplihámozásban is.
Ha nem otthon ünneplünk, beszéljünk előre a házigazdával, hogy miképpen tudják otthonossá tenni a helyzetet szerettünknek. Néha az emberek nem tudják, hogyan is kell egy demenciával élővel kommunikálni és bizonytalanságukban inkább kerülik a beszélgetést velük, nehogy megbántsák valamivel.
Segíthet, ha elmagyarázzuk, hogy segít, ha sokat mosolyognak, szemkontaktust tartanak és egyértelműen fogalmazzák meg mondandójukat.

12.    Pihenjünk is egy kicsit
A karácsony stresszes időszak lehet – akár a régebbi ünnepek által támasztott elvárások, akár a megváltozott viszonyok vagy családi feszültségek mikatt. Igyekezzünk minél kisebb nyomást gyakorolni saját magunkra és ne törekedjünk tökéletességre: próbáljuk kiélvezni a napot, és fogadjuk el a felajánlott segítséget.
Ha pedig egyedül ünneplünk, fordítsunk időt arra, hogy olyan dolgokat csinálunk, ami egy kis örömet visz a helyzetbe: hallgathatunk például zenét, megnézhetünk egy filmet vagy olvasgathatunk.
Az is segíthet a feltöltődésben, ha megkérjük egy rokonunkat vagy barátunkat, hogy pár órára ők legyenek a demenciával élő szerettünkkel, amíg nekünk lehetőségünk nyílik kicsit a feltöltődésre.