A korai szívbetegség növeli a demencia esélyét

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.12.15. 06:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Express


Egy új vizsgálat eredményei szerint közel 80 százalékkal magasabb lehet a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik fiatalon válnak szívbeteggé – írja az Express.
Ma már jól ismert tény, hogy a szív- és érrendszer egészsége kritikus fontosságú az agy keringésének megőrzésében és így a szellemi hanyatlás elkerülésében. Az eddigi kutatások bebizonyították, hogy a szívbetegség valóban gyakran jár együtt a demencia kialakulásával. Most pedig arra is találtak adatokat, miszerint a keringési betegségek fiatalkori megjelenése extra kockázatot jelenthet a különféle demenciatípusok szempontjából.

A brit kutatók által a Journal of the American Heart Association szaklapban közölt elemzésben több mint négyszázezer személy egészségügyi adatait tekintették át. Eredményeik pedig arra mutattak rá, hogy azoknál, akiknél 45 éves kor előtt kialakul az úgynevezett koszorúérbetegség, összességében36 százalékkal nagyobb eséllyel fordul elő  demencia a későbbiekben.
Az Alzheimer-kórt tekintve 13, míg a vaszkuláris demenciára 78 százalékkal volt magasabb a fiatal szívbetegek kockázata az egészséges érrendszerű személyekhez képest.

A kutatást vezető dr. Fanfan Zheng elmondta, hogy őket is meglepte a szoros összefüggés a koszorúérbetegségek kezdeti életkora és a későbbi demenciadiagnózis között. 
Kiemelte, hogy eredményeik felhívják a figyelmet arra, hogy szívbetegségek esetében szerencsés az orvosoknak az agy egészségére is odafigyelni és olyan életmódbeli szokásokat javasolni, amik bizonyítottán csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát. 

Ezek közül az egyik legfontosabb a testmozgás, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. A brit Alzheimer Társaság javaslata alapján ne egyetlen “csodaszert” keressünk a demencia kivédésére, hanem általánosan egészséges életmódbeli szokásokat alakítsunk ki, ha valóban meg szeretnénk előzni a szellemi hanyatlást. A mediterrán étrend például bizonyíthatóan segít az agy egészségének megőrzésében.

A dohányzás ugyanakkor jelentősen növeli a demencia későbbi kialakulásának kockázatát, mivel súlyos károsodásokat okoz az agy, a szív és a tüdő keringésében. Hasonlóképp, a túlzott alkoholfogyasztás szintén az agyi egészség ellen dolgozik, mivel káros kémiai anyagokkal árasztja el az agyat.

A szellemi és társas aktivitás azonban védő hatású lehet – a jótékonysági szervezet arra buzdít mindenkit, hogy minél több ilyen tevékenységben vegyen részt, hiszen ezek segítenek fiatalon tartani agyunkat és akár megelőzni a demencia kialakulását.