Itt sosem áll meg a busz

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.11.19. 06:00

A demenciáról

forrás: The Local


A svédországi Södertälje város egy öregotthonában mű buszmegállót hozott létre a vezetés az idősek támogatására. A külön erre a célra kialakított sarokban pad, várostérkép és hiteles buszmegállótábla is fogadja a lakókat – még egy menetrendet is kifüggesztettek a falra.

A Tallhöjden idősek otthonát vezető Caroline Wahlberg elmondta, hogy az intézményben élők – kiváltképp az Alzheimer-kórban és más demenciákban érintettek – körében nagyon gyakori, hogy agitálttá válnak és haza akarnak menni. Ennek az érzésnek az enyhítésére hozták létre a megállót házon belül.

Itt sosem áll meg a buszAz elmúlt négy évben sok idősnek segített ez az újítás – meséli a vezető. Előfordul, hogy valaki összepakolt táskával vár a buszra, ami sosem fog megérkezni. Volt egy olyan hölgy is, aki minden nap lement a megállóba és kérte, hogy jöjjenek érte a szülei. Ilyenkor leültek vele a padra és elkezdtek beszélgetni “várakozás” közben. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy kicsit megnyugodjon és jobb kedvre derüljön – utána könnyebben lehetett rávenni, hogy menjenek el tévét nézni vagy épp vacsorázni.

A Stockholmtól 35 kilométerre délre fekvő otthonban számos lakó gyakori látogatója a megállónak – meséli az intézmény egyik ápolója, Louise Bass. Kiváltképp az esti órákban jellemző, hogy összegyűlnek itt az idősek, hiszen a demenciában ekkor jellemző a nyugtalanság fokozódása.
Az ápoló szerint a buszmegálló terápiás jelentőségű: a lakók itt beszélgetni kezdenek, előjönnek a régi emlékeik, miközben azt el is felejtik, hogy miért akartak útnak indulni. 

Az elképzelés egyébiránt nem új keletű, 2008-ban Berlinben már több idősotthon elé építettek hamis buszmegállókat – az elkóborolt idősek ugyanis ösztönösen hajlamosak leülni a megálló padjára, így könnyebben meg lehetett őket találni.

Vannak azonban, akikben felmerül a kérdés, hogy mennyire morális a kezdeményezés. 2019-ben egy izraeli szakfolyóiratban a mű buszmegállók kérdésével kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, miszerint bár a cél az, hogy ezzel csökkentsék a demenciával élő idősek eltűnését, a buszmegállók fokozhatják az idősek frusztrációját és becsapottságérzését is.

 

Document ID: KEDP/DAE93L Lezárás dátuma: 2023.11.08.