Rejtvénykönyv edzi az agy egészségét

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.12.01. 06:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Chronicle Life

Orvosi fejlesztésű az a munkafüzet, amiben rejtvények és fejtörők segítségével tarthatják meg szellemi frissességüket az idősek – írja a Chronicle Live.

Az elgondolás hátterében azon kutatási adat áll, miszerint a demenciás esetek negyven százaléka megelőzhető lenne, ha az életünk során odafigyelnénk bizonyos kockázati tényezőkre. Ezek egyike az agy egészségének megtartása – ami szerencsére különféle agytornák segítségével jól megvalósítható.

A brit Alzheimer Társaság tudásért és tanukásért felelős igazgatója, dr. Tim Beanland által kidolgozott, Mind Games névre keresztelt rejtvénykönyv nemrégiben került forgalomba az Egyesült Királyságban.
Dr. Beanland úgy nyilatkozott, miszerint a ma születő emberek közül minden harmadik személynél demencia fog kialakulni, a betegség pedig az egyik legnagyobb gyilkos. A tudományos bizonyítékok azonban egybehangzóak annak tekintetében, hogy egészséges életmóddal ez kivédhető.

Mindebbe pedig a szellemi frissesség fenntartása is beletartozik. Akik egész életükben igyekeznek tornáztatni agyukat például nyelvtanulással, hangszeres zenével, művészetekkel vagy rejtvényfejtéssel, azok rengeteget tesznek az agyuk egészségéért.
Az orvos kiemelte, hogy fontos az új dolgokkal való ismerkedés és a változatosság – ezek mozgatják meg igazán az agytekervényeket. A Mind Games rejtvénykönyv ehhez kínál fel szórakoztató feladatokat minden napra. 

Az úgynevezett kognitív tartalék az agynak az a képessége, hogy a többek között az emlékezetet, problémamegoldást, nyelvet vagy magatartást érintő betegségekkel szemben megfelelően tudjon kompenzálni. Ezt a tartalékot egész életünk során építjük a szellemi aktivitással. Akiknek azonban kisebb a tartalékuk, azok sérülékenyebbek az agyi folyamatokat érintő betegségekkel és állapotokkal, köztük a demenciával szemben.

Azonban rendszeres gyakorlással ez a tartalék növelhető – erre pedig a rejtvények és fejtörők nagyszerű eszközt biztosítanak. 

A brit kiadványban százötven, eltérő nehézségű és típusú feladvány van, ezek ráadásul az agy különféle területeit tornáztatják meg. Egyes feladatok az emlékezetet, mások például a nyelvi vagy problémamegoldó készségeket állítják kihívás elé képek, verbális feladatok, számok vagy logikai fejtörők segítségével. A feladatokat dr. Beanland szakértői ismertetői és tudományos magyarázatai kísérik.
 

Document ID: KEDP/DAE942 Lezárás dátuma: 2023.11.09.