Fájdalommentes mély agyi stimulációt fejlesztettek

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.11.13. 22:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: The Independent

 

Egy – brit tudósok által újonnan kifejlesztett – nem invazív mély agyi stimulációs eljárás nyújthat kezelési alternatívát bizonyos agyi eredetű betegségekben – írja a The Independent.
Eddig ha a szakértők az agy mély struktúráit akarták stimulálni, sebészi úton kellett ehhez elektródákat ültetniük az agyba, ami több hónapig történő lábadozással is járhatott. Most azonban új megoldás van kibontakozófélben.

A Brit Demenciakutató Intézet és a Surrey egyetem közös projektje keretében Dr. Nir Grossman és dr. Ines Violante vezetésével húsz egészséges önkéntesen próbálták ki a temporalis interferencia (TI) névre keresztelt technológiát. Ennek lényege, hogy a fejbőrre és a fej különböző pontjaira kívülről elhelyezett elektródák segítségével a távolból is képesek az agy mélyben fekvő struktúráit stimulálni.
Ezek egyike a hippocampus, az agy emlékezeti működéséért is felelős része volt. A kezelés következtében a kutatóknak sikerült javulást kimutatniuk a memóriafunkciókban. 
Eredményeiket a Nature Neuroscience tudományos szakfolyóiratban tették közzé.

A szakértők reményei szerint a jövőben ez nem csupán egészséges személyeknél, hanem Alzheimer-kórban és más demenciákban érintett betegek esetében is jól hasznosítható terápia alapjául szolgálhat. 

Dr. Grossmann úgy nyilatkozott, miszerint jelenleg a kutatások épp ebbe az irányba tartanak: a korai Alzeimer-kórral élők esetében tesztelik a TI technológiát. Amennyiben valóban működik az eljárás bizonyos demenciafajtákban, úgy egy korábban igen költséges és kockázatos eljárás válik elérhetővé széles körben, jelentősen kisebb rizikó mellett.

Mindeközben a brit kutatócsoporttal egyidőben egy svájci munkacsoport is dolgozik a temporalis interferencia alkalmazásán, egy másik agyterületen, a motoros memóriáért felelős striatum területén.

 

Document ID: KEDP/DAE941 Lezárás dátuma: 2023.11.09.