A háziorvosok többsége mindent bevetne a demencia ellen

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.10.23. 07:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: Alzheimer's Society

 

Egy brit háziorvosok körében végzett felmérés szerint kétharmaduk szívesen felírna különféle segítő technológiát alkalmazó eszközöket a demenciával élő betegeik számára – számol be róla a brit Alzheimer Társaság.

A szervezet által finanszírozott országos felmérésben az alapellátást nyújtó szakemberek 67 százaléka volt nyitott a legmodernebb technológiákra az Alzheimer-kórban érintett betegek és családtagjuk megsegítése érdekében.
A felmérés ezek mellett számos más érdekes eredménnyel zárult:
•    A háziorvosok 88 százaléka véli úgy, hogy jobb az életminősége azoknak a demenciában érintetteknek, akik a saját otthonukban élhetnek.
•    77 százalékuk szerint a saját otthonukban élő Alzheimer-kóros betegek hosszabb ideig élnek.
•    87 százalékuk értett egyet azzal, hogy a demencia korai sátdiumában lévő pácienseknek valós segítséget nyújthatnának a nekik tervezett technológiai megoldások.
•    76 százalékuk pedig tart attól, hogy a demenciában érintett pácienseik egy része otthonában ragad, mert szorong kimenni az utcára vagy fél attól, hogy eltévedhet.

A felmérésben résztvevők szerint hasznosak lehetnének olyan digitális alkalmazások, amelyek többek közt a közösségben való tájékozódást segítenék vagy épp a gyógyszerbevételre emlékeztetnének. Szintén jó ötletnek tartották az okosszemüveget is, ami megmondja a viselőjének, hogy kit is lát maga előtt.

 

A háziorvosok többsége mindent bevetne a demencia ellen


Meglepő eredményként a háziorvosok közel fele úgy nyilatkozott, miszerint a korai stádiumú demenciával élő betegeik java része már most is alkalmaz valamilyen digitális technológiát, például gyógyszerbevételre beállított telefonos emlékeztetőt a mindennapjaiban. Erre az orvosok 64 százaléka aktívan buzdítja is pácienseit.
Dr. Louise Robinson háziorvos, a newcastlei egyetem professzora szerint a személyre szabott gondoskodás körében alkalmazott technológiai megoldások abban segíthetik az időseket, hogy hosszabb ideig tudjanak saját otthonukban élni. Ez pedig fontos cél a demenciával élők ellátásában.
Az Alzheimer Társaság vezérigazgatója, Kate Lee hozzáfűzte: minderre azért is van égető szükség, mert ugyan jó kilátásaink vannak a jövőben az Alzheimer-kórt lassító kezelések kifejlesztésére, ám az itt és mostban is kellenek megoldások a demenciával élők támogatására.

 

Document ID: KEDP/DAE9EH
Lezárás dátuma: 2023.10.12.