Memórianaptár segíti a demenciával élőket

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.10.16. 06:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: BBC


Egyre több brit idős otthonában található meg az a naptár, ami a demenciával élők mindennapjait segíti. Az angol fotós, Chris Andrews által létrehozott kalendáriumot először egy Alzheimer-kórral élő nő férje rendelte meg az asszony számára.

 

Memórianaptár segíti a demenciával élőket

 

A történet tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor Keith Horncastle egy füzetben felskiccelte a felesége, Val számára készítendő naptár első verzióját. A célja az volt, hogy teljesen személyre szabott emlékeztetőket hozzanak létre. Val ugyanis egy nap lelkesen mutatta férjének a boltban vásárolt A7-es füzetet, amiből naptárat szeretett volna készíteni magának, amit az ágya melletti széknél tartana nap nap után.

 

Memórianaptár segíti a demenciával élőket

 

A végső verzióban az év minden napja egy teljes oldalt foglal el és elegendő hely van a családtagok, személyes gondoskodást nyújtók és az idősek számára az aznapi fontos események, évfordulók és teendők bevezetésére is. 
Keith a feladatra Chris Andrews fotóst kérte fel, akinek már korábbról ismerte és szerette a fali naptárjait. A megbízást végül a brit Alzheimer Társasággal közösen kezdeményezték, akik a saját tagjaik között próbálták ki a kalendáriumot.
A bevételt Val és Keith minden évben a szervezetnek adományozta.

 

Memórianaptár segíti a demenciával élőket

 

Azóta a naptár egyre nagyobb és nagyobb népszerűségre tett szert az idősek körében, és a néhai házaspár emlékére most a fiuk fogja folytatni a jótékonysági hagyományt. 

Sarah Swift, a brit Alzheimer Társaság oxfordi szervezetének igazgatója úgy nyilatkozott, miszerint mindez igen jó példája annak, hogy miképpen tud egy demenciával élő személy sokak életére pozitív hatást kifejteni.
 

Document ID: KEDP/DAE9EI
Lezárás dátuma: 2023.10.12.