Az idősek gondozása

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.10.02. 07:00

A demenciáról

forrás: Rakéta


A munkaerőhiány és az elöregedő népesség miatt - mint világszerte - Kínában is jelentősen növekszik az orvosi szolgáltatások és az idősgondozás iránti kereslet. Az országban a 60 éves és annál idősebb emberek száma az előrejelzések szerint a jelenlegi 280 millióról 2035-re 400 millió fölé emelkedik, 2040-re pedig Kína lakosságának 30 százaléka 60 év feletti lesz. 

A sanghaji székhelyű Fourier Intelligence a problémára adott válaszul egy humanoid robotot fejleszt, amely az ígéret szerint átalakítja az egészségügyi intézményeket, és létfontosságú segítséget nyújt majd az időseknek. 

 

Az idősek gondozása

 

 



A gyártó szerint a GR-1 a világ első sorozatgyártású humanoid robotja lesz.

A 164 centiméter magas, 55 kilogrammos robot számos emberi képességgel rendelkezik, beleértve a járást, az akadályok elkerülését és a rutinszerű fizikai feladatok elvégzését, például tárgyak, vagy éppen mozgásukban korlátozott személyek mozgatását.

 

Az idősek gondozása

 

Hogy megkönnyítse az emberekkel való kommunikációt, a gyártó a ChatGPT-hez hasonló mesterségesintelligencia-rendszert használó nagy nyelvi modellt integrál a robotba, hogy az hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.