Alzheimer Világnap: szeptember 21.

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.09.20. 07:00

A demenciáról

Az Alzheimer Világnapon, szeptember 21-én figyelemfelhívó kampányrendezvény lesz Biatorbágyon. 


Világszerte közel 50 millió, hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával. Az érintettek száma - a hozzátartozókkal együtt - meghaladja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. A családokat nemcsak fizikai-anyagi, de lelki téren is rendkívül megterheli a betegség.
Az Egészségügyi Világszervezet kiemelt népegészségügyi prioritásként kezeli a demenciát.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte világnap alkalmából a tagszervezetek által több mint 25 éve megrendezett események célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására. 2012-től a kampányt egész szeptemberre kiterjesztették (Alzheimer-világhónap; World Alzheimer's Month), ennek csúcspontja szeptember 21. A Társaság minden évben ezen a napon teszi közzé a demencia globális terjedésével, visszaszorításával, az aktuális tennivalókkal foglalkozó éves jelentését és ajánlásait.

Az idei biatorbágyi rendezvény a tünetek korai felismerésének és a megelőzésnek a fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Biatorbágyon az átlagosnál jóval többet tudnak a demenciáról. Memória Café, demencia-tanácsadás, nappali gondoskodás és bentlakásos idősotthon működik a településen.

Az esemény házigazdái: Biatorbágy Város Egészségháza és az Egészségfejlesztési Iroda – együttműködésben a Szociális Klaszter Egyesülettel és Magyarország Átfogó Egészségvédelmi szűrőprogramjával. 

A helyszínen Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának kamionja 40-féle vizsgálattal várja az érdeklődőket. A MÁESZ 2010 - 2030 hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára szűrővizsgálatok elvégzését biztosítja a legmodernebb eszközökkel szem elött tartva a megelőzés fontosságát – az elmúlt években 2500 helyszínen 700 ezer embert ért el. 
A Szociális Klaszter Egyesület a szűrőkamion útjához csatlakozva memóriaszűrést végez a 60 év feletti, veszélyeztetett korosztályban.

A demencia megelőzésében, a szellemi fittség megőrzésében jelentős a mozgás szerepe! Az Gyalogló Idősklubok szervezését Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsának tagja kezdeményezte; az országos hálózat képviselői jelen lesznek a rendezvényen. 

További információ: www.egeszsegprogram.eu

 

(sajtóközlemény)