Elmediéta

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.09.14. 07:00

A demenciáról

forrás: Medscape


Neurológus kutatók vizsgálatainak eredményei szerint a MIND diéta betartásával javulhat az idős emberek memóriája és gondolkodási képessége. Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy ezen étrend követésekor lassul a kognitív hanyatlás. 
A program alapja két, korábban már ismert étrendtípus, a mediterrán diéta és a vérnyomáscsökkentő hatású DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – ezek alapján dolgozták ki ajánlásukat a szakemberek. Az így kifejlesztett étrendet MIND diétának nevezték el: a „mind” jelentése: elme (bár egyébként egy betűszóról van szó: Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay).

A diéta agyi folyamatokra való hatásának felmérése szerint az étrend és az agy egészségi állapota (és ezen belül az emlékezés) között összefüggés áll fenn.

Ezeket érdemes enni!

Az étrend túl nagy meglepetésekkel nem szolgál, különösen, ha hallottunk már a mediterrán diétáról. Tíz javaslatból és öt tiltásból áll, vagyis tíz dolog szerepel az „ezt egye” listáján. Ezek a következők:
1.    Zöld levelek. Igyekezzünk minden nap enni valami zöldet. Ez lehet saláta és társai (rukkola, fejes saláta, stb), spenót, sóska, káposzta, kelkáposzta. Főzve is ér!
2.    Más zöldségek. A zöld levelek mellett együnk még napi egy adag bármilyen zöldséget.
3.    Bogyós gyümölcs. Heti kétszer együnk bogyós gyümölcsöt: epret, málnát, áfonyát.
4.    Olajos magvak. Heti minimum öt adagot javasol az étrend (egy adag kb. egy marék). Dió, mogyoró, mandula és rokonai mind jöhetnek.
5.    Olívaolaj. A főzéshez, ha csak lehet, olívaolajat használjunk.
6.    Napi három alkalommal együnk rostdús gabonát: ez lehet teljes kiőrlésű zabpehely, müzli, quinoa, barna rizs, teljes kiőrlésű tésztából készült főtt tészta és kenyér is.
7.    Heti egyszer egyen halat.
8.    Hüvelyesek. Heti négyszer(!) együnk babot, lencsét, sárgaborsót vagy más hüvelyest.
9.    Szárnyasok: heti kétszer együnk csirkét vagy pulykát (nem mindegy, hogyan készítjük, erről a tiltásoknál lesz szó)
10.    Vörösbor. A diétának ez a legvitatottabb eleme: napi egy pohár vörösbor ugyanis a rezveratroltartalmánál fogva csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát, ugyanakkor a napi rendszerességű alkoholfogyasztásnak más területen hátrányai is lehetnek.
 
Ezeket ne egye - vagy lehetőleg kerülje!

1.    Vaj és margarin. Napi egy evőkanállal lenne szabad belőlük enni, nem többet.
2.    Az elmediéta szerint heti egyszer együnk sajtot.
3.    Vörös hús. Maximum heti 3 alkalommal együnk vörös húst. Nemcsak a steak, de a gépsonka és a szalámi is az – minden, ami marhából, disznóból, bárányból készült.
4.    Olajban sült ételek. A fritőzt felejtsük el, és a hamburger is olajban sült. Ilyet maximum heti egyszer együnk, de inkább még ritkábban.
5.    Péksütemények, édességek. Fagyi, süti, kakaós csiga, túrós táska. Nem teljesen tilosak, de heti négy adagnál húzzuk meg a határt.
 

 

Elmediéta

 

Szigorúan tartani magunkat a diéta minden eleméhez valóban komoly elszántságot és fegyelmezettséget kíván. 
Ha nem érezzük képesnek magunkat rá, gondoljunk arra, hogy a demencia kockázata azoknál is csökkent, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

Nézzük végig ismét a javasolt 10, és a kerülendő 5 szempontot, és válasszuk ki azt a néhányat, amit be szeretnénk tartani. 
Hazai körülmények között könnyen beépíthetők az étrendbe a hüvelyesek, hiszen olcsó és minden évszakban elérhető élelmiszerekről van szó – csak változatos recepteket kell keresni hozzá, hogy ne minden nap babfőzelék legyen. Egy marék dió vagy mogyoró is beleférhet naponta. Ha valamelyik pont betartása elsőre kivitelezhetetlennek tűnik, érdemes kicsit továbbgondolni: nem valószínű, hogy rendszeresen vásárolunk áfonyát, ugyanakkor fagyasztva könnyebben – és néha talán olcsóbban elérhető. 
A halkonzerv is hal, és a téli zöldségek (répafélék, cékla, fekete retek) is zöldségek.

Érdemes tehát olyan vezérfonalként tekinteni a fenti ajánlásra, amit hosszú távon hol szigorúbban, hol lazábban, de követni tudunk.