Japán harcművészet segít az ápolásban

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.08.31. 07:00

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: NHK World Japan


A japán harcművészetek gyakorlói úgy vélik, hogy a test és lélek elválaszthatatlanok egymástól. Ezért aztán a kettőt egyszerre is edzik. 

Azonban az önvédelmen túl számos más előnye is akad: Japánban például a személyes gondoskodást nyújtó ápolókra és hozzátartozókra nehezedő terheket igyekeznek enyhíteni vele. Az NHK Japan riportja erről a kezdeményezésről szól.

Az elképzelés onnan ered, miszerint a demenciában és más betegségekben szenvedő idősek mindennapos emelgetése és fizikai segítése nem csupán a gondoskodást nyújtó személynek, hanem magának a betegnek is megterhelő. 

Ennek megoldására indítottak olyan workshopsorozatot az ápolási intézményekben, ahol a japán harcművészetek szemléletével állnak az ápolás kihívásaihoz. 

Ishima Shinichi oktató, shorinji kempomester olyan egyszerűen elsajátítható technikákat tanít, amikkel könnyedén és mind az ápoló, mind a beteg számára kényelmesen megoldhatók az emeléssel és forgatással járó feladatok. 

A shaolin kungfu módosított változata hetvenéves múltra tekint vissza és lényege, hogy nagyobb erőkifejtés nélkül, a test mechanikáját alkalmazva fejt ki hatást a másik személyre. 

 

Japán harcművészet segít az ápolásban

 

A mester elmondta, hogy mivel az ápolás komoly fizikai megterhelést jelent, igyekezett a kempo fogásai mentén egy olyan módszert kidolgozni, amivel a lehető legkönnyebbé tudja tenni a feladatot azoknak is, akik esetleg nem olyan erősek.

Ishima nem csak idősotthonokban tart oktatást, hanem a közösségben is. Ezzel azoknak is segíteni kíván, akik otthon ápolják Alzheimer-kórral vagy más betegséggel élő idős hozzátartozójukat. 

Ráadásul ezen alkalmak nem titkolt célja az is, hogy népszerűsítse az idősápolói hivatást, amiből jelenleg Japánban nagy hiány mutatkozik – miközben az idős lakosság száma egyre növekszik.