A szem egészsége is összefügg az aggyal

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.08.17. 08:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: CNN

Egyre jobban ismert tény, miszerint a hallás minősége kapcsolatban áll az agy egészségével. Most pedig egy új kutatás során kiderült, hogy a látásunk is összefüggést mutat a szellemi frissességgel – írja a CNN.

 

A tudósok megfigyelése szerint ugyanis a kezeletlen látási problémákkal élő személyek esetében megnövekedhet a demencia kialakulásának az esélye. Dr. Joshua Ehrlich, a JAMA Ophthalmology szakfolyóiratban megjelent publikáció szerzője úgy nyilatkozott, miszerint munkájuk már csak azért is kiemelkedő, mert nagy alapossággal és reprezentatív mintán végezték a vizsgálatot.

A közel háromezer idős személy bevonásával készült kutatásban egy nagy amerikai adatbázisból dolgoztak, ahol a résztvevők egy speciális tablet segítségével estek át az orvosi látásvizsgálattal megegyező részletességű vizsgálaton: a közel- és távollátás feltérképezése mellett a kontrasztérzékenységet is tesztelték.

A vizsgálati személyekkel ezt követően egy demenciaszűrő interjút vettek fel a kutatók. Az eredmények szerint az összes résztvevő 12,3 százalékánál volt jelen szellemi hanyatlás. 

Azoknál azonban, akiknek látásproblémáik is felléptek, ez az arány megemelkedett: távollátási nehézségek esetén19,5 százalékra, rövidlátási problémáknál pedig 21,5 százalékra. A demencia kialakulásának kockázata azoknál volt a legmagasabb 32,9 százalékkal, akiknek látási problémáik közepesen súlyosak vagy nagyon súlyosak voltak, vagy látássérülteknek számítottak.

Mindezek az eredmények tehát arra mutatnak rá, hogy még az enyhe fokú látási nehézségek is emelhetik a demencia előfordulásának valószínűségét, komoly problémák esetén pedig közel két és félszeresére nő az adott személy rizikója.

Azt is fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az összefüggés iránya nem egyértelmű: meglehet, hogy nincs ok-okozati összefüggés a látásromlás és a demencia kialakulása között – elképzelhető, hogy egyszerre, egymástól függetlenül lépnek fel.

Mivel a hallási problémák esetében is hasonló irányú együttjárásokat figyeltek már meg a kutatók, az egyik elképzelés szerint lehetséges, hogy az érzékszervi hanyatlás összességében rontja az érzékelést, ami olyan folyamatokat indít el az agyban, ami felgyorsíthatja a szellemi hanyatlást.

Ráadásul ezek a nehézségek eleve komoly korlátokat szabnak az idősek társas tevékenységeinek, amivel hozzájárulnak az elmagányosodáshoz – amit szintén összefüggésbe hoztak már a demencia nagyobb kockázatával.

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy semmit sem tehetünk a szellemi egészségünk védelmében. Az egészséges életmód mellett az évenkénti szemészeti kontrollvizsgálatok is fontosak. Ha pedig valami problémát találnak, mielőbb kezeltessük. A szakértők szerint ugyanis a látási problémák több mint 80 százaléka megelőzhető vagy akár vissza is fordítható, ha időben azonosítják őket. 

Amennyiben pedig az derül ki, hogy látásproblémánk nem korrigálható például műtéti úton vagy szemüveggel, még fontosabb, hogy látásrehabilitációs szakértőhöz kerüljünk, aki segít a mindennapi élethez történő alkalmazkodásban, amivel hosszabban élhetünk teljes, független és társas ingerekben gazdag életet, ezzel csökkentve a demencia kialakulásának veszélyét is.