Fordulóponthoz érkezhetett az Alzheimer-kór elleni küzdelem

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.07.18. 07:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: hvg.hu

 

Két új gyógyszerrel értek el jelentős eredményt a kognitív hanyatlás kezelésében. Szakértők szerint az alkalmazásukkal jelentősen javulhat a betegek életminősége.


Harmincöt százakékkal lassítja az Alzheimer-kór által előidézett kognitív hanyatlást a donanemab nevű szer a hétfőn közzétett kutatási eredmények szerint – adta hírül a The Guardian.

A Journal of the American Medical Association orvosi folyóiratban megjelent cikk szerint az infúzión keresztül adható, az Eli Lilly által kifejlesztett gyógyszer antitestkezeléssel segít a betegség korai szakaszában. Szakértők úgy vélik, ha a betegséget gyógyszerrel ilyen módon kordában lehet tartani, akkor jelentősen javítható a páciensek életminősége és évekkel kitolható a betegség lefolyása.

A donanemab előtt megjelent egy másik forradalmi gyógyszer, a lecanemab, amely ugyanezt a hatást 27 százalékban érte el. A The Guardian által megkérdezett orvosszakértők azt szorgalmazzák, hogy ezek a gyógyszeres kezelések minél hamarabb legyenek elérhetők az Alzheimer-kórban szenvedőknek. A lecanemab a hónap elején kapott zöld jelzést az Amerikai Egyesült Államokban, de az Egyesült Királyságban még a gyógyszerfelügyelet engedélyére vár.

A donanemabkísérlet során a kutatók 1736, 60 és 85 év közötti korai stádiumú Alzheimer-kórban szenvedő beteget vizsgáltak meg. A 18 hónapon át tartó kísérlet pácienseinek fele donanemabot kapott, a másik fele pedig placebót. Az eredmények azt mutatják:
•    A gyógyszer bizonyos betegek számára valóban hatásos.
•    Azok, akiknek már korábban volt betegségük, és kevesebb olyan fehérje található az agyukban, amely az Alzheimer előrehaladottságát okozza, nagyobb eredményt értek el.
•    Azok, akik a gyógyszeres kezelést kapták sokkal könnyebben tudták ellátni a hétköznapi feladataikat.
•    Azoknál a betegeknél, akik donanemabot kaptak 20-30 százalékkal lelassult a folyamat, és voltak olyanok, akikről a kutatók úgy láttak, hogy erősebben reagálhatnak, náluk 30-40 százalékot is elértek.
•    A kutatók jelentős mellékhatásokat találtak, erre felhívták a figyelmet, a kezelésben való résztvevőknek tudniuk kell, hogy nem veszélytelen a gyógymód.
•    A donanemabbal kezelt betegek egy év után abbahagyhatták a kezelést, mert elegendő agyi fehérjét ürített ki a gyógyszer.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az amiloid nevű agyi fehérje, amely eltávolítását veszi célba a gyógyszer, csak egy része az Alzheimer-kór összetett képének, így a kezelést követő hosszú távú eredményeket még nem ismerik - ismertette részletesen a kutatást a BBC. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a kezelés a betegség lefolyását lassíthatja, így segíthet a betegségben szenvedőknek, ha idejében diagnosztizálják a kórt.

Az elmúlt 12 hónapban mind a donanemab, mind a lecanemab eredményesnek bizonyult a vizsgálatok során, így valódi áttörést jelenthetnek az Alzheimer-kór kezelésében, ha a vizsgált csoportokon kívül is eljut a betegekhez. Ezek a kezelések új korszakot hozhatnak, lehetővé tehetik, hogy az érintettek olyan hétköznapi tevékenységeket végezhessenek, mint az autóvezetés, a pénzügyek intézése, az aktualitásokról való társalgás, valamint a családtagok, közeli ismerősök felismerésének idejét is meghosszabbítja.