74 év munka, egy nap betegszabadság nélkül

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.07.10. 10:00

A demenciáról

forrás: NY Post

Melba Mebane idén júliusban ment nyugdíjba 74 év folyamatos munkaviszonyt követően. Az elmúlt több mint hét évtizedben pedig egyetlen napot sem hagyott ki – számol be róla a New York Post.

 

74 év munka, egy nap betegszabadság nélkül

 

A Texasban élő idős hölgynek idén júliusban rendeztek nyugdíjazási ünnepséget a Dillard’s luxus áruházláncban dolgozó kollégái, miután Melba kilencven évesen úgy döntött, felhagy a munkával. 

Melba 1949, tizenhét éves kora óta minden egyes munkanap megjelent az áruházban, még betegszabadságot sem vett ki soha.

Hetvennégy évnyi karrierjét először a Dillard’s felvonóasszisztensi pozíciójában kezdte, majd hamarosan a kozmetikai részlegre került. Itt idővel ismertté vált rendkívüli kereskedelmi vénájáról és arról, hogy még a kisebbnek induló eladásokból is ügyesen hozott ki nagyobb üzleteket.

James Saenz, a helyi áruház vezetője úgy nyilatkozott, miszerint Melba a luxusbolt egyik megkerülhetetlen alakjává vált az évtizedek során, mivel minden olyan tulajdonság megvan benne, ami a luxus vásárlói élményhez elengedhetetlen. Nem csupán eladói minőségben volt közkedvelt, hanem a vevőknek és munkatársainak nyújtott életbölcsességei révén is nagy népszerűségnek örvendett.

Kiemelte, hogy a hölgy úgy vezetett végig mindenkit az üzleten, mint egy anya, coach és szakértő egyben – míg hosszú pályafutása alatt jelentős számú új munkaerőnek segített elsajátítani a szakma fortélyait.

A teljes élethosszig tartó munkaviszonya alatt Melba számos jó barátra tett szert a kollégái közül és rengeteg törzsvásárlóval alakított ki közeli kapcsolatot – olyannyira, hogy egyes vevők kizárólag akkor mentek csak a boltba, amikor ő volt műszakban.

 

74 év munka, egy nap betegszabadság nélkül

 

Melba maga is úgy nyilatkozott, hogy nagyon szerette a többi eladókisasszonyt és mindig örömet lelt a munkájában.
Fia, Terry elmondása szerint ő maga is a Dillard’s-ban nőtt fel. Édesanyja ugyanis a reggel 10 órás kezdés előtt egy órával már megérkezett és a nap során csupán egyetlen 25 perces ebédszünetet tartott, hogy az ebédidőben érkező vásárlókat is ki tudja szolgálni. 

A kilencvenéves hölgy még hetvenes-nyolcvanas éveiben is negyvenórás munkaheteket dolgozott, most is csak azért ment nyugdíjba, mert némi egészségügyi problémája alakult ki, valamint úgy érezte, hogy nehezebben kezd lépést tartani a technológiával a hivatásában.

 

74 év munka, egy nap betegszabadság nélkül