Terápiás lovak a demencia szolgálatában

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.07.03. 07:00

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: BBC

 

„Délutáni tea pónikkal” címmel indult egy új kezdeményezés az angliai Surreyben. A program célja a lóasszisztált terápia bevezetése a demenciával élők támogatásába – áll a BBC beszámolójában.

 

Terápiás lovak a demencia szolgálatában

 

Az akció mögött álló jótékonysági szervezet eddig fogyatékossággal élő gyermekeknek szervezett lovas programokat, azonban most a szolgáltatásuk körét az idősekre is kiterjesztik. Úgy vélik, hogy a lovakkal töltött idő pszichés és érzelmi hatásai sokat segíthetnek a demenciával élő személyeknek.

 

Terápiás lovak a demencia szolgálatában

 

Az önkéntesek segítségével megvalósuló programban az Alzheimer-kórral és más demenciával élő, illetve stroke-on átesett résztvevőknek délutáni teát és süteményeket szolgálnak fel, majd lehetőség nyílik a lovakkal történő időtöltésre és az állatok simogatására.

A szervezetet vezető Sheri Johnson elmondta, hogy jól ismert tény, miszerint az állatok közelsége pozitív hatással van a mentálhigiénére, ám sok idős számára nem kivitelezhető a háziállatok tartása. Ezzel azonban elveszik annak a lehetősége is, hogy a kisállat társasága segítsen a stressz és szorongás csökkentésében – amik pedig jelentősen növekedhetnek demenciában. 

A lovasterápiás program ezért azoknak nyújt lehetőséget az állatokkal történő pozitív kapcsolódásra, akik ugyan már lóhátra nem ülhetnek, ám a lovak jelenléte jótékonyan hathat a jóllétükre.

 

Terápiás lovak a demencia szolgálatában

 

A program keretében elsőként egy helyi idősotthonnal működnek közre. Michelle Daniels, az intézmény vezetője úgy nyilatkozott, miszerint mindannyian izgatottan várják az első alkalmat és kíváncsiak rá, hogy a demenciával élő lakóik hogyan fogadják majd az állatok közelségét.