Biztonságban a hőségben is

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.06.26. 06:36

A demenciáról

Gondoskodás

forrás: Alzheimer Scotland

 

A nyári hőség mindenki számára okozhat nehéz pillanatokat – ez különösen igaz az idősebbekre, akiknek gyakrabban vannak légzési, valamint szív- és érrendszerbeli, keringési betegségeik. A demenciával élők esetében pedig kiemelt veszélyt jelent, hogy nem minden esetben érzékelik, ha túlhevülnek.

Az Alzheimer Scotland hasznos tippeket ad arra, hogy miképpen tudunk vigyázni magunkra és idős szeretteinkre a kánikulában is.

1. Mindig figyeljünk a folyadékpótlásra

A hőségben az egyik legfontosabb, hogy folyamatosan hidratáltak maradjunk. Igyunk sok folyadékot: vizet vagy gyümölcs- és zöldségleveket. A koffeintartalmú italokat, így a kávét, teát és energiaitalokat, valamint az alkoholféléket azonban ajánlott ilyenkor elkerülni, ugyanis kiszáradáshoz vezethetnek. 

Ha az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő hozzátartozónk elfeledkezik a rendszeres folyadékbevitelről, segíthet, ha mindig szem előtt van számára egy teli kancsó vagy üveg. Az is megfontolandó, hogy valamilyen színes szörpöt készítünk ki, amit az idős személy könnyebben lát, mint a vizet és esetleg szívesebben is iszik belőle nagyobb mennyiséget. 

Az is előfordul, hogy valaki azért korlátozza a folyadékfogyasztását, mert tart attól, hogy amikor nincs otthon, akkor el kell mennie a mellékhelyiségre. Érdemes ezért már elindulás előtt feltérképeznünk, hogy hol van erre lehetőség – így a demenciával élő szerettünket is biztosítani tudjuk róla, hogy nyugodtan ihat egész nap.

2. Tartsuk hűvösen a lakást

A sütést-főzést lehetőség szerint reggelre és estére időzítsük, amikor még nincs olyan meleg.

A nap legforróbb időszakaiban hagyjuk leengedve a rolót és húzzuk be a függönyöket, este pedig amikor kicsit lehűlt az idő, nyissuk ki az ablakokat.

A ventilátorok is hasznosak lehetnek, ám van, akit zavar a hangjuk - erre is érdemes odafigyelni.

Ha elhagynánk a lakást, a kertben is kereshetünk egy árnyékos búvóhelyet vagy elmehetünk légkondicionált helyekre – például egy bevásárlóközpontba, szupermarketbe vagy látogatóközpontba.

3. Öltözzünk kánikulához

Sokat segíthet a hőérzeten, ha vékony, természetes anyagból (például pamutból vagy lenből) készült ruhadarabokat választunk.

A demenciával élő személyek időnként nem veszik észre, ha túlhevülnek vagy nem megfelelő helyen kezdenek el levetkőzni – mindkét esetre jó megoldás a kevés vékony réteg viselése.

Az időjárásnak megfelelő öltözködést azzal is elő tudjuk segíteni, ha az évszakhoz illő ruhatárat vesszük elő és a téli pulóvereket, kabátokat a szekrény mélyére rejtjük vagy egy másik tárolóban helyezzük el.

4. Étel-itallal a hőség ellen

Segíthetjük a hőérzet kellemesebbé tételét, ha házi jégnyalókát vagy jeges teákat készítünk. A joghurtok, fagylaltok vagy hűtött gyümölcs mind jól esnek a nagy melegben.

5. Szabadtéri tevékenységek

Ha szeretnénk kimenni kertészkedni vagy egy sétára, azt célszerű kora reggel vagy az esti lehűlést követően tenni.

Egy hőhullámban a forgalmas helyek kifejezetten fel tudnak forrósodni, ezért jobb, ha kerüljük a tömeget. Célszerű a nyugodtabb időszakokban meglátogatni ezeket a tereket.

A fényvédő használatáról és rendszeres újrakenéséről se feledkezzünk meg. Sokan esnek abba a hibába, hogy nem ellenőrzik a fényvédőjük lejárati idejét – amennyiben több mint egy évvel ezelőtt bontottuk meg, már nem biztos, hogy a csomagoláson feltüntetett mértékű védelmet nyújtja a káros sugarak ellen. 

Ha nyitott cipőt vagy papucsot viselünk, a lábfejünket is kenjük be, hiszen ez a terület is ugyanúgy ki van téve a bőrrák veszélyének. 

Arra is figyeljünk, hogy a talaj vagy beton rendkívül fel tud forrósodni a kánikulában, ezért különösen fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása.

6. Túlhevülés esetén

Ha azt gyanítjuk, hogy valaki túlzottan felhevült a napon, a következőképpen tudunk segíteni:

Vigyük egy hűvös, árnyékos helyre és itassunk a személlyel hűvös folyadékot – de semmiképp se kávét, teát vagy alkoholt.
Ha van rá lehetőség, érdemes arra ösztönözni az illetőt, hogy vegyen egy kellemes hűsítő zuhanyt vagy fürdőt. Amennyiben erre nincs mód, egy hideg vizes törölköző vagy szivacs is jól jöhet.
Szerencsés, ha a személy le tud feküdni pihenni egy hűvös helyen.
Ha úgy látjuk, hogy a fentiek ellenére is túlhevült állapotban van az illető vagy zavartan kezd viselkedni, esetleg szédülésről és rosszullétről panaszkodik, folyamodjunk azonnali orvosi segítségért!