Vérteszt segíthet azonosítani az Alzheimerre hajlamos betegeket

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.06.20. 07:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Alzheimer's NewsToday

Egy frissen közölt kutatás eredményei szerint a csillag alakú, úgynevezett asztrocita agysejtek abnormális aktivációját szűrő vérteszttel hatékonyan azonosíthatók azon személyek, akiknek nagyobb az esélyük az Alzheimer-kór kialakulására.

A Nature Medicine tudományos szakfolyóirat hasábjain közölt vizsgálat szembe megy az eddigi elképzelésekkel, miszerint az agyban található amiloid nevű fehérje önmagában elég volna az Alzheimer-kór aktivizálódásához. Aa pittsburghi egyetem pszichiátriai és neurológiai kutatói ugyanis azzal érvelnek, hogy a betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszanak az asztrociták.

Hagyományosan úgy gondolkodnak az Alzheimer-kórról, mint amiben először az amiloid-béta fehérje halmozódik fel, amit egy másik fehérje – a tau – csomókba tömörülése követ, ezek együttes jelenléte pedig már elegendő a szellemi hanyatlás elindulásához.

Azonban eddig tudományos rejtély tárgyát képezte, miszerint sok olyan személy agyában is megtalálhatók amiloid-béta lerakódások, akiknél nem alakul ki Alzheimer-kór a későbbiekben sem.

Dr. Tharick Pascoal, a vizsgálat vezető szerzője elmondta, hogy most azonban az asztrociták nyújthatják a megoldást: ezek az agysejtek többek közt az idegrendszer egészségéért felelősek. Bizonyos neurodegeneratív betegségekben – köztük az Alzheimer-kórban is – azonban olyan károsodott állapotba kerülnek, ami további ártalmas hatást okoz és hozzájárulhat az idegrendszer leépüléséhez.

Mindezt pedig úgy érik el, hogy kedvezőtlen módon kezdik koordinálni az amiloid-béta és a tau fehérjék agyon belüli kapcsolatát.

A több mint ezer fő bevonásával készült kutatásban azt vizsgálták, hogy pontosan milyen összefüggés mutatható ki is az asztrociták állapota és az amiloid-, valamint tau-fehérjék jelenléte között. Az elemzések arra mutattak rá, hogy akiknél károsodott állapotban voltak az asztrocita-sejtek, azok körében magasabb volt az amoiloid-béta lerakódások és tau-csomók jelenléte az agyban- szemben azokkal, akiknél nem mutatkoztak az asztrociták ilyen mértékű károsodásai.

További képalkotó és követéses vizsgálatokkal azt is sikerült kimutatni, hogy az amiloid-béta megemelkedett szintje akkor járt együtt a káros szintű tau-csomók megjelenésével és gyorsabb felhalmozódásával, amikor ezek az asztrocita-sejtek a károsodott formájukban voltak jelen.

Mindez a kutatók szerint arra mutat rá, hogy akiknél egyszerre van jelen amiloid-béta-lerakódás és károsodott asztrocita-sejtállomány, azoknak magasabb az esélye arra, hogy később Alzheimer-kór alakuljon ki náluk.

Az eredmény lehetőséget teremthet olyan korai szűrőtesztek kialakítására, amikkel a vérből könnyedén kimutatható lesz a károsodott asztrocita sejtek jelenléte és így az Alzheimer-kór kockázatának megemelkedése.