Véd az internethasználat a demenciával szemben

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.05.23. 08:58

A demenciáról

forrás: Medscape

Az internethasználat segíthet a demencia kivédésében – számol be róla a Medscape orvosi szakportál.

Persze nem a korlátlan böngészést kell ezalatt érteni: az idősek rendszeres, mértékkel történő internetezése esetében mutattak ki védelmet a szellemi hanyatlással szemben.

Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóiratában idén májusban megjelent cikk alapján a kutatásban 18 ezer felnőtt internethasználati szokásait nyomon követve találták azt az eredményt, miszerint akik rendszeresen jelen voltak a világhálón, azoknál 50 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint akikre nem volt jellemző az online jelenlét.

Fontos ugyanakkor az is, hogy a túlzott mértékű böngészés már épp ellentétes hatás váltott ki.

A tudományos közlemény egyik szerzője, Gawon Cho magyarázata alapján az online jelenlét segíti az úgynevezett kognitív tartalék, azaz az agy ellenállóképességének fenntartását – ezzel pedig jótékony hatást fejt ki a szellemi öregedés és a demencia kialakulása ellen.

Azt már korábbi kutatásokból is lehetett sejteni, hogy azok az idősek, akik aktívan jelen voltak a világhálón, jobb szellemi teljesítményt és emlékezeti működést mutattak. Most azonban a kutatók hosszú távú utánkövetéssel vizsgálták az internetezési szokások összefüggéseit a demencia kialakulásának kockázatával.

A vizsgálatban 18 ezer, az „Egészség és Nyugdíjazás” munkanévre hallgató nagyszabású kutatási projektben résztvevő idősebb személy adatait elemezték. Még a vizsgálat kezdetén, 2002-ben minden résztvevő esetében felmérték a kiindulópontnak számító szellemi teljesítményt, majd pedig 2018-ig bezárólag kétévente megkérdezték őket az online jelenlétükkel kapcsolatosan.

Az eredmények alapján azok esetében volt a legkisebb a demencia kialakulásának kockázata, akik rendszeresen interneteztek: a legkisebb rizikó azon időseknél mutatkozott, akik napi 0,1-2 órát töltöttek az online térben. 

A 2 óra feletti napi böngészést követően azonban elkezdett emelkedni a demencia kialakulásának kockázata és 6-8 óra napi internetezés mellett találták a szellemi hanyatlás kialakulásának legmagasabb esélyét. 

Ezek az adatok arra mutatnak rá, hogy az idősebb személyek esetében fontos védőhatása lehet a rendszeres, napi szintű online jelenlétnek az agy öregedése és a demencia ellen – ám kizárólag akkor, ha ez mértékkel történik. A túlzott internethasználatról ugyanis elképzelhető, hogy többet árt, mint használ.