Hallókészülékkel a demencia ellen

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.05.08. 17:40

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Medscape


Már egy ideje sejtik a kutatók, hogy a hallásromlás kapcsolatban állhat a szellemi hanyatlással. Egy friss vizsgálat eredményei szerint már a középkorúak körében is fontos a hallás egészségének fenntartása.
 

Hallókészülékkel a demencia ellen

 

A Lancet Public Health szakfolyóirat online oldalán közzétett tanulmányban a kutatók a 437 ezer középkorú résztvevőtől származó adatokat a brit Biobank adatbázisából nyerték ki. Az elemzésbe bevont személyek háromnegyedének nem volt hallásromlása, míg egynegyedük valamilyen fokú hallásvesztéstől szenvedett. Közülük 12 százalékos volt azok aránya, akik hallókészüléket használtak.

A vizsgálatot vezető dr. Dongshan Zhu és munkatársai azt mutatták ki, miszerint akiknél kezeletlen hallásromlás lép fel középkorúként vagy ezt követően, azoknál 42 százalékkal magasabb a demencia későbbi kialakulásának kockázata, mint az ugyanilyen életkorú, ám ép hallású személyeknél. Amennyiben azonban valaki a hallásromlására hallókészüléket használt, ugyanaz volt érvényes, mint akiknél nem álltak fent hallási problémák.

A hallókészülékek pozitív hatása megjelent összességében minden demenciatípus esetében ugyanúgy, mint külön-külön az Alzheimer-kórra, a vaszkuláris demenciára és a nem Alzheimer típusú nem vaszkuláris demenciára vonatkozó kockázat csökkenése tekintetében egyaránt.

Mindez úgy tűnik, meggyőző bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a demencia kialakulása szempontjából a hallás egészségének romlása jelenti az egyik legnagyobb, módosítható kockázati tényezőt. A hallókészülékek alkalmazása ráadásul olyan egyszerű, költséghatékony megoldást jelenthet, ami egyúttal jelentősen csökkentheti a szellemi hanyatlás előfordulásának esélyeit.

Az eredmények az orvosi gyakorlat szempontjából arra hívják fel a figyelmet, hogy már kisebb fokú hallásromlás esetén is mihamarabb tanácsos hallókészüléket alkalmazni és azt utána a mindennapokban is hordani. Fontos továbbá, hogy a hallás épségének társadalmi üzenete minél szélesebb rétegekhez eljusson és mindenki számára olcsón és gyorsan elérhetők legyenek a hallókészülékek.