Bemutatkozik a „szupernyolcas”

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.04.17. 07:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Medscape

 

Dr. JoAnn Manson, a Harvard Egyetem orvosprofesszora az Amerikai Szívszövetség (American Heart Association) egy friss beszámolóját összegezte a Medscape orvosi portálon. 

A JAMA Internal Medicine szakfolyóirat oldalán megjelent cikkben a szerzők a UK Biobank nevű adatbázist használva összesen 135 ezer brit felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Az átlagéletkor 55 év volt. 

Összesen nyolc olyan tényezőt azonosítottak, amik összefüggésbe hozhatók a várható élettartammal – közelebbről azzal az időtartammal, amit egészségesen, olyan krónikus állapotok nélkül tudunk tölteni, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, cukorbetegség és a demencia.

A kutatók a következő nyolc, életvezetési-magatartási tényezőt tekintik jelentősnek az egészségben töltött élettartam szempontjából:

Bemutatkozik a „szupernyolcas”•    A dohányzás mellőzése
•    Rendszeres testmozgás
•    Egészséges testsúly
•    Egészséges étkezés
•    Egészséges alvás (éjszakánként 7-9 óra)
•    Egészséges tartományban mozgó vérnyomás
•    Egészséges tartományban mozgó vércukorszint
•    Egészséges tartományban mozgó nem-HDL-koleszterin-szint

Ezt követően a szerzők a fenti „szupernyolcas” alapján szerzett pontszámok mentén a résztvevőket három csoportra osztották az alacsony, közepes és magas szív- és érrendszeri kockázat szempontjából.
Összességében az átlagos, krónikus betegség nélkül töltött élettartamot ötven évre becsülték, amihez férfiak esetén további 25, nőknél pedig 30 évnyi (adott esetben betegséggel is jellemzett) várható élettartam adódott.

A „szupernyolcas” tekintetében hatalmas különbségeket tapasztaltak.
- Azon férfiak például, akiknek jók voltak a szív- és érrendszeri pontszámaik, további hét évet nyertek a várható, krónikus betegségtől mentes élettartamukat illetően.
- A nőknél a magas és alacsony pontszámúak közötti eltérés kilenc és fél évnyi egészség eltöltött életév különbségében jelentkezett.

Érdekes módon a társadalmi-gazdasági rétegek minden szintjére igaz volt ez a megállapítás: függetlenül attól, hogy valaki milyen háttérrel rendelkezett, a jó szív- és érrendszeri egészség hosszabb ideig tartó egészséges éveket jelentett. 

Mindent egybevetve az eredmények jól alátámasztják az életmód fontosságát az egészségesen, krónikus betegségektől mentesen töltött élettartam kiterjesztését illetően.