Kiszagolható a szellemi hanyatlás...

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.04.10. 11:20

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: Medscape

Az öregedés során nemcsak a látásunk és hallásunk, de a szaglásunk is romlik.

 

Kiszagolható a szellemi hanyatlás...

 

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai az időskori szaglásproblémák komoly egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az idős személyek milyen mértékben képesek detektálni egy-egy illatot, és mennyire képesek megnevezni azt. 

A résztvevőknek öt illatot kellett megnevezni és hat további illat esetén mérték, hogy mennyire érzékelik azt az idős személyek. Ezt követően a szaglási eredményeket összevetették az egyéni szellemi teljesítménnyel.

Az eredmények arra mutattak rá, hogy minél finomabbnak és érzékenyebbnek mutatkozott valaki szaglása, annál jobb agyi frissességnek örvendett. Ez arra utal, hogy az idősödő népesség körében a jobb szaglás kapcsolatban állhat a jobb általános egészséggel.

A kutatás tapasztalatai szerint tehát a szaglásérzékelés romlása az egyik korai jele lehet a szellemi hanyatlásnak, azaz az agyi folyamatok törékennyé válásának és az egészségtelen öregedésnek.

Mindez a jövőben az orvosi gyakorlatban is jól hasznosítható információvá válhat. Egy egyszerű szaglási teszttel például sokat megtudhatunk majd arról, hogy az adott személynél megnövekedett-e a kockázata annak, hogy egészségtelen öregedési folyamatok indulnak el.

Ráadásul a szaglási képesség felmérése azzal kapcsolatban is sokat elmondhat, hogy egy betegnél indokoltak-e további vizsgálatok a szellemi hanyatlást illetően, mint például egy részletes neurológiai kivizsgálás.