Újabb bizonyíték szól a mediterrán étrend mellett

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.03.19. 17:07

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Medscape

A Medscape orvosi szakportál egy olyan kutatás eredményeiről számolt be, ami igen meggyőző bizonyítékkal szolgál a mediterrán étrend hatékonyságával kapcsolatban a demencia és szellemi hanyatlás megelőzése terén.

A nagyszabású, 60 ezer főt számláló vizsgálat adatai szerint: akik szigorúbban tartották magukat a gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, teljes kiőrlésű gabonában és tengeri halakban gazdag étrendhez, azok esetében közel egy évtizedes távlatban összesen 23 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata.

A brit newcastle-i egyetem kutatója, a szóban forgó tudományos közleményt szerző dr. Oliver Shannon kiemelte, hogy eredményeik azért különlegesek, mert még azokra is érvényes, akik eredendően magasabb genetikai kockázatot hordoznak a demenciára. 

A résztvevők állapotát (akik mindegyike hatvan évnél idősebb volt) összesen több mint kilenc éven keresztül követték nyomon. Ezalatt az időszak alatt felmérték azt, hogy a résztvevők milyen mértékben tartják a mediterrán étrendet, mekkora a genetikai kockázatuk a demencia kialakulása szempontjából, valamint a hosszú távú vizsgálat ideje alatt végül hány személynél állapítanak meg demenciát.

Az adatok azt bizonyították, hogy ha valaki végig szorosabban követte a mediterrán étrendi ajánlásokat, akkor attól függetlenül, hogy mekkora genetikai kockázatot hordozott a demencia kialakulása szempontjából, összességében mégis kisebb volt nála a szellemi hanyatlás kialakulásának rizikója, mint azoknál, akik nem követtek mediterrán étrendet.

Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy akik eleve egészségesebben táplálkoznak, azoknak az életvitelük általánosságban is egészségesebb-e, ami szintén hozzájárulhat az agy frissességének fennmaradásához. Ennek hátterében a feltételezések szerint a szív- és érrendszer jobb általános állapota állhat. 

Az mindenesetre nagyon valószínűnek tűnik, hogy egy olyan egyszerű életmódbeli változtatással, mint a hosszú távon is kiegyensúlyozott táplálkozás: sokat tehetünk a szellemi egészségünkért. A szakértők egységes álláspontja szerint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezés, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése mind hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, ezzel pedig védelmet jelentenek az agy számára a szellemi hanyatlással szemben.