A demencia tíz korai jele

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.03.12. 20:56

A demenciáról

forrás: Alzheimers.org

A demencia legkorábbi jelei időnként rendkívül enyhe formában nyilvánulnak meg és sokszor csak utólag tulajdonítunk jelentőséget neki. Ráadásul sok olyan állapot van, amelyek a demenciához hasonló tüneteket hoznak létre – ilyen a stroke, a depresszió, némely fertőzés, de a normális öregedés folyamata is.

Fontos tehát, hogy odafigyeljünk a változásokra, ám nem szabad azonnal kétségbe sem esnünk, ha ezeket tapasztaljuk – hiszen előfordulhat, hogy gyógyítható betegség idézte elő ezeket. A legjobb, ha mihamarabb orvoshoz fordulunk megfigyeléseinkkel.


Az új-zélandi Alzheimer Társaság tíz pontban gyűjtötte össze a demencia legfontosabb korai jeleit.

1. Újonnan fellépő emlékezeti problémák

Ha valaki időnként elfelejt egy találkozót vagy épp nem jut eszébe egy név vagy telefonszám, az teljesen normális jelenségnek számít. Ám a demenciában a friss eseményekre történő emlékezés károsodhat – olyan mértékben, ami már a mindennapi működésre is káros hatással van.

2. Gyakori feladatok elvégzésének nehézsége

Ha csak alkalmanként esik meg velünk, hogy rossz utcába fordulunk be az autóval, az még a normalitás határán belül mozog. Az viszont már demenciára utalhat, ha valakinek rendszeresen nehézséget okoz a jól begyakorolt útvonal követése is.

3. Nyelvi nehézségek

Mindannyiunkkal előfordul időről időre, hogy nem jut eszünkbe egy szó vagy kifejezés. A demenciával élők számára azonban egy beszélgetés kezdeményezése vagy nyomon követése is kihívást jelenthet.

4. Időbeli és térbeli orientáció nehézségei

Talán ismerős helyzet, hogy néhanapján elfelejtjük a dátumot vagy hogy éppen miért is indultunk el valahova. Ha azonban valaki az adott napszakkal kapcsolatosan is rendszeresen összezavarodik vagy nem tudja, mi is szokott ilyenkor történni, az a demencia egyik korai jele is lehet.

5. A döntési képességek romlása

Mindenki hoz időről időre rossz döntéseket. Ám demencia esetén a döntési képesség egyre romolhat és a személy már a fizikai kinézetére is egyre kevesebb figyelmet fordíthat.

6. Az elvont gondolkodás hanyatlása

Normális dolog, ha nem mindig tudjuk jól beosztani a pénzünket. Demenciában azonban az a jellemző, hogy a személy lassan teljesen elveszíti a szám fogalmát és azt, hogy a számokkal mit is szoktak csinálni.

7. Elveszített tárgyak

Ki ne felejtette volna már el, hogy hova tette a kulcsát? Az viszont már aggasztó előjel lehet a demencia szempontjából, ha valaki folyamatosan nem a megfelelő helyre rakja a dolgokat, például a szemüvegét a hűtőszekrénybe teszi.

8. A hangulat és viselkedés megváltozása

Az emberek néha lehangoltak vagy ingadozik a kedvük – ez normális jelenség. A demenciára gyors hangulatváltozások jellemzők, ahol a nyugalomból hirtelen sírás vagy düh válhat, látszólag minden előzetes előjel nélkül.

9. Személyiségváltozások

Az idősödés folyamatában mindannyiunknak kissé változhat a személyisége és preferenciái. Az az eset azonban, ha egy korábban élénk társasági életet élő személynek problémái akadnak a társas helyzetekben, már intő előjel lehet.

10. A kezdeményezőkészség csökkenése

Normális, ha időnként belefáradunk a házimunkába, társas kötelezettségeinkbe vagy a munkánkba. Ám a demencia esetében a korábban élvezetet nyújtó elfoglaltságokhoz sem érez már kedvet az állapotban érintett személy és elkezdi ezeket hanyagolni.


Ha a fenti korai tünetek valamelyikét vagy esetleg ezek közül többet is tapasztalunk magunkon vagy hozzátartozónkon, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni szakértő segítségért. Amennyiben valóban kezdődő demenciát azonosítanak, a korai szakaszban vannak a legjobb esélyeink arra, hogy megfelelő támogatáshoz, információhoz és esetlegesen gyógyszeres kezeléshez jussunk.