Aktívan otthon 

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.03.05. 13:57

A demenciáról

forrás: Alzscot.org

Mindannyiunk egészsége meghálálja az aktív életmódot – nem kell ehhez demenciával élni. Nem csupán a testünkre, hanem a lelki épségünkre és hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol a rendszeres mozgás. 
Nem kell azonban hatalmas sportteljesítményekre gondolni – kiváltképp akkor, ha valamilyen módon érintettek vagyunk az Alzheimer-kórban vagy más demenciában. A tánc, a kertészkedés vagy épp a házimunka ugyanannyira megteszi a mindennapokban. Ráadásul egyes esetekben a rendszeres mozgás még a magányunkon is enyhíthet.

A skót Alzheimer Társaság útmutatója több megoldást is javasol az otthoni aktivitás fokozására – függetlenül attól, hogy mi magunk élünk-e demenciával vagy épp szerettünkről gondoskodunk.

1. Időnként álljunk fel: érdemes óránként egyszer kinyújtóztatni tagjainkat. Ha beállítunk egy ébresztőt a mobiltelefonunkon vagy a tévé reklámszüneteiben felkelünk a fotelből, már sokat tettünk az egészségünkért. Tarthatunk magunk mellett egy jegyzettömböt is, hogy abban vezessük, hányszor sikerült a nap folyamán átmozgatni magunkat.

2. Ne feledjük, hogy a házimunka is aktívan tart. Akárhányszor kimegyünk a konyhába egy pohár vízért vagy kávéért, beteszünk egy adag mosást, elmosogatunk, porolunk, porszívózunk vagy rendet rakunk, ezek a kis feladatok összességében jelentős mindennapi mozgásmennyiséget tehetnek ki.

3. A mentális jóllétünket is szolgálja, ha a napjaink részévé válik a tánc és a zene. Mehetünk például a mosdóba tánclépésekkel, sőt: akár ültünkben is mozgathatjuk karjainkat és lábunkat a kedvenc dallamainkra.

4. Ha már a hangulatról esett szó: a játék minden életkorban rendkívül pozitív hatással jár, akár a családunkkal, akár a háziállatunkkal töltünk aktív szabadidőt. Ilyen lehet például a labdázás vagy egy lufival történő játék vagy épp a célba dobás kis babzsákkal.

5. Azzal is növelhetjük a mozgásmennyiséget, ha időről időre körbejárjuk a lakást, vagy például egy helyben masírozunk. Minden kis erőfeszítésünk összeadódik egy-egy hét alatt és komoly növekedést tapasztalhatunk hosszabb távon az aktivitásunkban.

6. Ha van hozzá kedvünk és lehetőségünk, a technológia ebben hatalmas segítségünkre lehet. Egyrészt inspirációt meríthetünk a kedvünkre való mozgásformák közül, másrészt pedig a mai okosórákkal a napi aktivitásunkat is nyomon tudjuk követni. 
A telekommunikáció segítségével még a távolból is tudjuk bátorítani egymást barátainkkal, rokonainkkal a napi mozgás elvégzésére.

Összességében elmondható, hogy bármennyi fizikai aktivitásban is veszünk részt, annak feltétlenül pozitív hatása lesz a testi és lelki egészségünkre. 
Ugyan mindannyiunk számára fontos, hogy a napi ülő életmódot rendszeresen megbontsa egy kis mozgással, azért nem kell rögtön fejest ugrani a mélybe: teljesen megfelelő, ha szépen lassan és fokozatosan építjük fel a napi mozgás mennyiségét. A legszerencsésebb, ha olyan tevékenységeket végzünk, amikben egyébként is örömünket leljük – hiszen így garantáltan kitartunk majd mellette hosszú éveken át.

Lényeges azonban az is, hogy ha mozgás közben nehézlégzést tapasztalunk, vagy szédülünk, esetleg mellkasi fájdalmat érzünk vagy makacs fájdalmat élünk meg, mielőbb számoljunk be erről orvosunknak – vészhelyzetben pedig azonnal tárcsázzuk a mentőket.