Egészségben-betegségben

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.02.25. 16:00

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: Alzheimers.org

Ha házastársunknál Alzheimer-kórt vagy más demenciát állapítanak meg, az a betegség előrehaladtával jelentősen megváltoztatja a kapcsolatot.

Új szerepek és felelősségi körök

Az emlékezeti képességek romlásával együtt sok személyes gondoskodást nyújtó házastárs azt tapasztalja, hogy egészen új, számára szokatlan szerepet kell felvennie. Mivel az Alzheimer-kórral élők idővel elveszíthetik egy-egy feladat elvégzésének képességét, ezért ránk hárulhat az otthonunk pénzügyi, jogi, adóügyi kérdéseinek intézése és egyes ház körüli feladatok is. Ám az egyedüli döntéshozói jogkör időnként túl sok lehet.

Rengeteget segíthet a felkészülésben, ha rögtön a szerettünk diagnózisát követően összeszedünk minden fontos papírt és iratot, megismerkedünk a bennük foglaltakkal és iktatjuk őket. Kiemelkedően fontosak lehetnek az életbiztosítási kötvények, az ingatlanszerződések és a nyugdíjpénztári dokumentáció. Ne feledjük, hogy a fontos ügyek intézésében mindig kérhetjük családtagjaink, barátaink, szakértők és a közösségünkben elérhető segítő szervezetek valamelyikének segítségét.

Intimitás

A kapcsolat változása gyakran azzal jár, hogy komoly gyászmunkát is el kell végeznünk – ez nem jelenti azt, hogy önzők volnánk. Házastársunk szellemi hanyatlásának mértékétől függően elképzelhető, hogy sem érzelmi, sem testi szinten nem fogjuk ugyanazt az intimitást tapasztalni.

Egészségben-betegségbenAlzheimer-kórban jellemzően megváltoznak a szexualitásra irányuló igények és amennyiben depresszió is fellép, az csökkentheti a szex iránti érdeklődést. Az is előfordul, hogy a személyes gondoskodást nyújtó házastárs szexuális érzései változnak meg a napi gondoskodás folyományaként. Ráadásul a testi betegség vagy a gyógyszerhatások nyomán is alacsonyabbá válhat a nemi vágy foka.

A demencia másik velejárója az is, hogy vannak, akiknél kifejezetten mnő a szexualitás iránti érdeklődés, és esetleg nem helyénvaló magatartásformák alakulnak ki. Nagyon lényeges, hogy viseltessünk türelemmel és gyengédséggel a társunk iránt. Tartsuk fenn a fizikai kontaktust ölelésekkel, simogatással. Az esetek nagy részében kiderül, hogy az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő személy pusztán csak szorong, és megnyugtatásra vágyik az érintésen és szeretetteli kommunikáción keresztül.