A 82 éves nő, aki örökké akar futni

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2023.02.04. 16:00

A demenciáról

Megelőzés

forrás: Facebook

Mindannyian jól tudjuk: a fizikai aktivitás fiatalon tart. Nemcsak a test, hanem a szellem számára is komoly pozitív hatással jár, ha a mozgás az életünk része marad idős korban is. 

Jó példa lehet erre a most 82 éves Sigrid Eichner története, aki a nyolcadik ikszen túl is szenvedélyes futó. Nem is akármilyen: eddig 2300 alkalommal futotta le a maratont, ezzel pedig ő a kategória női rekordere.

 

A 82 éves nő, aki örökké akar futni

 

Ha összeadjuk a futónő élete során különböző versenyeken teljesített távokat, az azzal egyenlő, mintha eddig négyszer kerülte volna meg Földet.

Sigrid sem volt azonban világ életében sportoló: ugyan fiatalon tehetséges tornásznak számított, ám csupán a negyvenes éveiben kezdett eljárni a kollégáival a parkba róni a köröket. 

Azóta Lisszabontól Moszkváig, Tahititől az Északi-sarkig a szenvedélye segítségével valóban bejárta az egész földtekét. Sőt, időnként egyetlen hétvége leforgása alatt több maratoni versenyt is teljesít.
Azt mondja, a legfontosabb hajtóerő számára az, hogy úgy érzi, a saját erejéből és döntéséből teljesít minden egyes alkalommal. 

„Az én kezemben van az irányítás, eldöntöm, hogy megyek és csak elindulok” – magyarázza Sigrid.
Véleménye szerint egyetlen titka van annak, hogy fenn tudjuk tartani energiánkat – egyszerűen össze kell szedni az erőnket és bele kell vágni. Nem csupán a futással kapcsolatban érez így, hanem az élet minden területén. 

„Abban a pillanatban semmi más ne legyen fontos, a döntésünk legyen a legfontosabb dolog és csak kezdjük el csinálni. A bevásárlás ráér, a mosás is megvár, három napig is. Az élet, az viszont nem” –osztja meg bölcsességét a futó, aki saját bevallása szerint száznegyven évesen sem hagyná abba a mozgást.

Akkor sem kell legyintenünk azonban, ha eddig nem éltük aktívan a mindennapjainkat, hiszen valóban soha nem késő elkezdeni. Ahogy Sigrid példája is mutatja: az életkor csak egy szám!