Művészet demenciával élőknek

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2022.02.10. 09:45

A demenciáról

forrás: BBC

Dawn Irvine az elmúlt öt év során azon dolgozott Skóciában, hogy hozzáférhetővé és elérhetővé tegye az előadóművészeteket a demenciával élők számára. Meggyőződése ugyanis, hogy a kultúrafogyasztás alapvető emberi jog.

2021-ben a Capital Theatres előadói közösség egy olyan rádiójátékot alkotott, ami kifejezetten a demenciákkal élőkhöz szól. 

A When the Sun Meets the Sky (Amikor a nap megérinti az eget) című darab minden egyes története közvetlenül kapcsolódik a darab fejlesztésében részt vevő, demenciával élő idősek személyes élettörténetéhez. 

Willy, az egyik résztvevő speciális Alzheimer-kórral él – a betegség nem az emlékezeti folyamatait, hanem elsősorban a látását érinti. Rendkívül fontosnak tartja életében a művészet szerepét és úgy érzi, hogy az élete változásaival leginkább a kreatív önkifejezésen – esetében a festésen – keresztül tud megküzdeni. A hangjátékban számára a legkiemelkedőbb az volt, ahogyan a darab megidézi a személyes jelentőséggel bíró régmúlt időket és akár távoli helyeket.

A társulat célja, hogy mindenki számára, állapottól függetlenül elérhető és élvezhető legyen a művészet minél több formája – olyan hosszú ideig, amíg csak szeretnék a betegek.