Demens betegeknek szóló appot fejlesztettek

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2022.01.18. 13:45

A demenciáról

forrás: BBC

Egy az angliai Man-szigetén található hospice házban olyan appot fejlesztettek, ami segít a demenciával élő betegeknek az emlékeik felidézésében.

A Bruce Elliott és Peter Quayle által megálmodott alkalmazás ötlete akkor született meg amikor a szüleikről beszélgettek.

Jelenleg harminc önkéntes segítségével fejlesztik tovább a játékokat, amik egészen széles spektrumot ölelnek fel a világ helyeitől az ételekig bezárólag. A céljuk az, hogy a játékok segítségével a demenciával élők pozitív emlékeket tudjanak felidézni és ezáltal könnyebben kapcsolódjanak a szeretteikhez, élvezzék a családi fotók nézegetését és részt vegyenek a beszélgetésekben.

A hospice ház igazgatója, Anne Mills szerint az alkalmazás forradalmi jelentőségű lehet az életminőség javításában és a betegek és családtagjaik kommunikációjának elősegítésében.

Tapasztalataik szerint az életvégi időszakban gyakran nehezedik a kommunikáció, ezért minden olyan eszköz, ami ezt könnyebbé teszi, végső soron az életminőséget javítja.

A Memory Lane Games névre keresztelt ingyenes applikációt már 45 ezren töltötték le és több száz országban használják rendszeresen. Elliot hozzátette, hogy a játékok természetesen nagyon élvezetes, kvíz-jellegű tartalmak, ám a lényeg mégsem ez, hanem a jobb kommunikáció elősegítése a hozzátartozókkal. 

A legnépszerűbbek közé a zenei játékok tartoznak, a zenének ugyanis különleges ereje van a régi emlékek megszínesítésében és az érzelmek felelevenítésében.