Ilyen az élet vaszkuláris demenciával

Szemlézte: Pöltz Ágnes

2021.09.30. 09:25

A demenciáról

Küzdelem a demenciával

forrás: Alzheimers Society

A brit Alzheimer Társaság magazinjának sorozatában demenciával élő embereket kérdeznek a betegségükről, a megküzdésről és az élet napos oldaláról. A 2021 őszi számban Liz Brown beszélt élményeiről, akit vaszkuláris demenciával diagnosztizáltak.

Mi változott a legtöbbet a diagnózis óta?
A demencia megállapítása óta sok tekintetben megváltozott az életem. Számos olyan dolog van, amit azelőtt gondolkodás nélkül tudtam csinálni, ám most sokkal nehezebb. Azt sem egyszerű elfogadni, hogy a jövőm bizonytalan.

Mit vinne magával egy lakatlan szigetre?
Szeretem a zenét (minden fajtáját) és a költészetet, amit nem csak olvasni, hanem írni is szoktam. Ott talán lenne időm pihenni és a kedvenc dolgaimmal foglalkozni. Ezért könyveket, papírt és tollat vinnék magammal, na meg egy rádiót. Egyszerűen lehetetlen volna ezek közül csak egyet választani!

Melyik dal jellemzi leginkább az életét?
Mariah Carey slágere, a Hero (Hős). Amikor ezt a dalt hallgatom, úgy érzem, valahol belül megtalálom azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy folytatni tudjam. A szövege arról szól, hogy a hős ott van mindannyiunkban legbelül. Nagyon erős dal, jó meghallgatni, amikor a dolgok reménytelennek tűnnek.

Mi az a dolog, ami a leginkább javítja az életminőségét?
Ez könnyű: a lányom, aki gondoskodik rólam és támogat a jó és kiváltképp a rossz időkben.

Ha visszamehetne az időben, hova menne vissza?
A saját életem egy részét választanám, a tinédzserkoromat. Akkoriban olyan sok dolog kezdődött az életemben, szoros barátságok, idő pihenésre és remény a jövőben. A felnőtt lét kezdete – számomra ez egy nagyon jó időszak volt.

Mi a legbecsesebb tulajdona?
A motorikus kerekesszékem, aminek a segítségével meg tudom őrizni a függetlenségem egy részét és lehetőségem van részt venni az életben. Berthának neveztem el és kilenc éve a legjobb barátom. Még a nehézségeim ellenére is lehetővé teszi, hogy elmenjek vásárolni, vagy kimenjek a parkba a kacsákhoz – egy kis szabadsághoz jutok általa.